Kada će usvojiti "Tijanin zakon"?

Otac Tijane Jurić, 15-godišnjakinje koja je oteta i ubijena u julu ove godine, pokrenuće prikupljanje potpisa za usvajanje takozvanog Tijaninog zakona.

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

20:25

Default images

Suština je u izmenama zakona o policiji i jasnom definisanju roka u kome policija mora da pokrene potragu za nestalim licem.

Na grupama na Fejsbuku koje su posvećene Tijani Jurić na stotine građana već su postavile fotografije na kojima pozivaju na usvajanje Tijaninog zakona.

Tijanin otac je predlog izmena zakona dostavio još 22. avgusta funkcioneru SNS Gojku Radiću s nadom da će vladajuća dvotrećinska većina usvojiti predložene izmene.

Ukoliko neko od poslanika ne predloži izmenu zakona u skupštini, Igor Jurić najavljuje za februar prikupljanje potpisa kako bi predlog skupštini stigao u vidu narodne inicijative, za koju je neophodno 30.000 potpisa.

Suština izmena zakona poznata kao Tijanin zakon bila bi da se traganje za nestalom osobom raspisuje u roku ne dužem od jednog sata i da traganje traje dok se lice ne pronađe.

“Možda bi bilo celishodno ovo pitanje urediti zakonom posebno kada su u pitanju maloletnici i kada se nestanak maloletnika vezuje za sumnju da se to lice nalazi u opasnosti. Ovo pitanje je vrlo osetljivo, jer maloletna lica takođe imaju pravo na privatnost i na slobodu kretanja i onda možemo doći u situaciju da imamo raspisanu potragu za maloletnikom koji je izašao do grada, a nije se javio roditeljima, tako da moramo biti veoma oprezni u formulisanju odredaba. Kada reguilšemo to pitanje zakonom, moramo ga vezati za sumnju da je nestanak lica vezan za opasnost tog lica ili pod sumnjom krivičnog dela”, navodi Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

U Americi je 1996. godine uveden Amberin alarm posle otmice devetogodišnje Amber Hagerman. Kada nestane maloletno dete, a postoji osnovana sumnja da je u opasnosti, pokreće se sistem za uzbunu putem elektronskih medija, bilborda i ostalih sistema komunikacije sa svim potrebnim podacima. Ovaj sistem pokrenule su i pojedine evropske zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: