"Iranu se mora postaviti ultimatum"

Izraelski ministar pozvao međunarodnu zajednicu da postavi ultimatum Iranu od "nekoliko nedelja ili mesec dana" da prestane da obogaćuje uranijum.

Izvor: B92

Nedelja, 07.04.2013.

19:23

Default images

Juval Stajnic, izraelski ministar za strateške poslove, traži da se Iranu predoči i da, ukoliko ne ispuni ovaj zahtev, sledi mogući vojni udar.

Stajnic je za izraelski vojni radio ocenio da najnovija runda nuklearnih pregovora između Irana i svetskih sila, koja se završila bez dogovora, pokazuje da Islamska Republika odugovlači.

"Iranci igraju igre i smeju se čitavim putem do bombe. Vreme je da im se predstavi vojna pretnja ili neka vrsta crvene linije, jednoglasni ultimatum čitavog sveta (koji mora da se ispoštuje) od SAD i Zapada", rekao je Stajnic.

On je istakao da bi međunarodna zajednica trebalo da da Teheranu nekoliko nedelja ili mesec dana da prestane da obogaćuje uranijum, ali nije ulazio u detalje mogućih posledica, ako se to ne ispuni.

Stajnic, koji je zadužen i za obaveštajne agencije, rekao je da Iran napreduje u obogaćivanju uranijuma i mora sada biti zaustavljen.

Nakon dva dana pregovora u Kazahstanu, glavni pregovarač Ketrin Ešton, šef diplomatije Evropske unije, rekla je da su strane još veoma udaljene, prenose svetske agencije.

Izrael, koji se inače smatra jedinom nuklearnom silom na Bliskom istoku, ne isključuje preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja.

Iran, međutim, tvrdi da je cilj razvoja nuklearnog programa proizvodnja energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: