Zrenjanin - Društvo - B92 Lokal

Kada će Zrenjaninci konačno imati zdravu pijaću vodu?

Na današnji dan pre 19 godina, rešenjem sanitarnog inspektora, u Zrenjaninu je zabranjeno korišćenje vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremu hrane zbog nedozvoljene količine arsena.

Izvor: Beta Zrenjanin
Podeli
Ilustracija/Foto: fizkes/Shutterstock
Ilustracija/Foto: fizkes/Shutterstock

Gradonačelnik Simo Salapura najavio je da će građani ove godine imati "bezbojnu vodu", dok će potpuno ispravnu i u punom kapacitetu imati u prvom kvartalu 2024. godine.

U to vreme ukazivano je da su vrednosti arsena ostale iste kao i pre deset, 20, ili 50 godina, ali da su kriterijumi pooštreni i da se taj problem može rešiti jedino izgradnjom nove fabrike za preradu vode.

Prvo pilot-postrojenje za dobijanje zdrave pijaće vode u Zrenjaninu postavila je firma "Sop" iz slovenačkog mesta Krško 1979. a zatim su i mnoge domaće i strane firme pokušale da reše problem pijaće vode.

Od 2004. godine razmatrane su i mogućnosti snabdevanja grada vodom iz Dunava ili Tise, a preduzeće "Vodovod i kanalizacija" je krajem 2011. donelo odluku o pokretanju postupka javne nabavke za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode.

Od tri ponude odabran je nemački "VTE Vasertehnik" s kojim je ugovor o izgradnji fabrike vode potpisan 2012. godine, ali je kasnije nova vlast poništila taj ugovor i potpisala drugi sa italijanskom kompanijom "Grupo Zilio" za prečišćavanje vode za piće.

Grupa "Zlio" počela je oktobra 2015. radove na lokaciji u Zrenjaninu, na gradilištu postrojenja postavljena je kamera da bi svi zainteresovani preko "video-strima" na sajtu grada Zrenjanina, kako je rečeno, mogli uživo da prate napredovanje radova.

U nekoliko navrata isporučivana je voda za koju se tvrdilo da zadovoljava standarde i da se čeka rešenje sanitarne inspekcije kojom se ukida zabrana upotrebe vode za piće iz 2004. godine, međutim, Fabrika je prestala sa radom zbog eksplozije koja se dogodila krajem 2020. godine, a vodosnabdevanje grada preuzelo je preduzeće "Vodovod i kanalizacija".

Zatim su organizovane dve prodaje te fabrike i iz trećeg puta prodata je prošle godine, za 417 miliona dinara, firmi "Pannonian water DOO" iz Beograda.

Gradonačelnik je rekao da su dobijene građevinske dozvole i potrebna dokumentacija za početak prve faze sanacije postojećeg postrojenja - fabrike vode i da se u prvoj polovini godine očekuje "bezbojna voda", a u aprilu 2024. godine očekuje se zdrava voda za piće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.