Postavljanje pametnih sistema upravljanja saobraćajem na beogradskim raskrsnicama odloženo za tri godine?

Postavljanje adaptibilnog zonskog sistema upravljanja saobraćajem na 322 beogradske raskrsnice odloženo je za tri godine.

Izvor: eKapija

Sreda, 22.09.2021.

13:04

Postavljanje pametnih sistema upravljanja saobraćajem na beogradskim raskrsnicama odloženo za tri godine?
Ilustracija: Depositphotos, monticello

Kako piše eKapija, Grad Beograd je objavio obaveštenje o izmeni ugovora koji je potpisan u septembru 2019. sa grupom ponuđača koju čine Siemens Mobility doo Cerovac, Siemens doo Beograd, Siemens Mobility GmbH Nemačka, Siemens Mobility GmbH Austrija i Telegroup doo Beograd.

Izmenom ugovora, kako je navedeno u obaveštenju, rok za realzaciju ugovora je produžen do kraja 2024. (prvobitni rok bio je kraj ove godine), a povećana je i ugovorena cena, sa 19,8 miliona evra (bez PDV-a), na 21,5 miliona evra.

Kao razlog za produženje roka i povećanje cene posla navodi se potreba za izvršenjem dodatnih radova na izmeštanju brojila za utrošenu struju u nove ormane, kao i isporukom dodatnih usluga održavanja signalizacije u saobraćajne infrastrukture, navodi eKapija.

"Ugovaranje ovih radova sa drugim privrednim subjektima dovelo bi do kašnjenja u realizaciji projekta zbog sprovođenja nove nabavke, što bi prouzrokovalo materijalnu štetu, a modernizovane raskrsnice bile bi bez napajanja, održavanja i van funkcije, što bi ugrozilo bezbednost učesnika u saobraćaju. Usled nastupanja objektivnih okolnosti produžen je rok za pravdanje avansa i za realizaciju ugovora", stoji u objašnjenju.

Dodaje se i da su sva prava i obaveze iz ugovora sa firmi Siemens Mobility Cerovac, Nemačka i Austrija, prenete na Yunex Traffic doo Beograd, Yunex Traffic GmbH Nemačka i Yunex Traffic GmbH Austrija.

Inače, kako je priilikom najavljivanja projekta rekao zamenih gradonačelnika Beograda Goran Vesić, reč je o Simensovom "pametnom rešenju" za saobraćajne gužve koje radi tako što se primenjuje sistem za upravljanje saobraćajem po zonama, koji omogućava da se vozila usmeravaju u zavisnosti od gužvi, kao i da ima više zelenih talasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: