U toku izrada studije: Tramvaji uskoro preko Starog železničkog mosta?

Stari železnički most, zatvoren još pre 40 godina, odavno zaboravljen i oronuo, mogao bi da "oživi".

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 11.01.2021.

17:33

U toku izrada studije: Tramvaji uskoro preko Starog železničkog mosta?
Foto: Depositphotos, ToskanaInc

Iako je bilo predviđeno da konstrukcija između Mosta na Adi i "Gazele" postane pešačko-biciklistički koridor, gradske vlasti sada imaju novu ideju. Kako zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže za "Novosti", žele da ga prošire i da preko njega puste tramvajski saobraćaj. U toku je izrada studije Građevinskog fakulteta u cilju ispitivanja Starog železničkog mosta, koji je zatvoren pre četiri decenije.

"Ako projekat pokaže da stubovi mosta mogu da izdrže, mi bismo ga malo proširili i pustili tramvaje preko njega. Prema proračunima, trebalo bi da se priširi za metar s obe strane. Ideja je da se onda tramvajski saobraćaj sa Novog Beograda uključuje kod Sajma. A na Novom Beogradu bismo morali da napravimo vezu mosta sa Ulicom Vladimira Popovića."

Iskoristili bismo taj most za tramvajski saobraćaj, koji bi nam ujedno značio kao tramvajska veza dok se bude gradio novi savski most, otkriva zamenik gradonačelnika. Stari železnički most na Savi godinama je u veoma lošem stanju.

Pre tri godine pričalo se da će najkasnije do 2021. biti pretvoren u pešačko-biciklističku saobraćajnicu. Njegova nova namena predviđena je bila Izmenama i dopunama regionalnog prostornog plana administrativnog područja grada Beograda koji se nalazio na javnom uvidu tokom oktobra 2017. godine.

Ovaj most sagrađen je 1884. godine, kao prvi "čvrst" most kojim je Srbija zakoračila u Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: