Lutalice "koštale" Beograd više od 20 miliona

Tužbu protiv Grada, zbog ujeda pasa i mačaka, lane je podnelo 683 građana, što je za 142 više nego godinu dana ranije. Od ukupnog broja pritužbi, 497 zahteva je bilo opravdano, saznaje se u Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.02.2024.

14:30

Lutalice
Ilustracija/Foto: LSP EM/Shutterstock

Po osnovu ugovora o vansudskim poravnanjima za naknadu nanesene nematerijalne i materijalne štete iz gradske kase je isplaćeno 21.397.000 dinara. Visina odštete zavisi od težine zadobijenih povreda. Prosečni iznos koji je isplaćen bio je 36.000. dinara, najniži 15.000, a najveći 80.000 dinara, pišu Novosti.

Prethodnih godina bilo je zloupotreba, pa su pojedinci podnosili tužbe iako nisu imali osnova za to. I lane je bilo takvih pokušaja, a kako navode nadležni, dokazane zloupotrebe su se odnosile na podnošenje zahteva za naknadu štete za povrede koje su nanesene od pasa koji imaju vlasnika, za šta Grad nema nikakvu odgovornost.

"Osnovni kriterijum za podnošenje zahteva za naknadu štete od povreda nanesenih ujedom pasa je adekvatna medicinska dokumentacija iz koje se može zaključuti da se radi o povredama koje odgovaraju ujednim ranama pasa. Takođe su značajni i anamnestički podaci, navedeni u medicinskoj dokumentaciji. Međutim, to je područje gde su zloupotrebe vrlo moguće i praktično nedokazive", kažu u sekretarijatu.

Građani koje su napali nevlasnički psi mogu zahtev da podnesu Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, kao i na adresu Gradskog pravobranilaštva. Komisija se sastaje jednom nedeljno i radi veoma efikasno te u jednom danu odlučuje i o 40 zahteva. Bez obzira na veliki broj podnetih zahteva, komisija brže odluči o njima u odnosu na pokrenute parnice pred sudom. Takođe, nema troškova prilikom podnošenja zahteva i oštećeni svoje pravo brže ostvaruju nego da podnesu tužbu nadležnom sudu. Sudski postupak iziskuje troškove veštačenja, sudskih taksa i često troškove advokata.

Kako se vidi iz dokumenta Privremenog organa Grada Beograda o davanju saglasnosti za zaključenje ugovora o vansudskom poravnanju, u periodu od jula do sredine septembra, najviše napada pasa lutalica desilo se u prigradskim naseljima, ali je bilo slučajeva i na Savskom keju, u Glavnoj ulici u Zemuni, kao i na opštini Voždovac.

Najveća isplaćena nakodnada od 80.000 dinara određena je za napad psa na teritoriji opštine Obrenovac. Povređena žena je zadobila ujede u predelu stomaka, šake i podlaktice. Za lakšu povredu skočnog zgloba isplaćena je najmanja nadoknada od 15.000 dinara. Većina ostalih Beograđana, koji su zadobili povrede od ujeda pasa koji nemaju vlasnika, uspela je da od Grada naplati između 25.000 i 40.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: