Ljubimac na B92.net

Pomozite divljim pticama u hladnim danima

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apelovalo je danas na građane i nadležne službe da pomognu divljim pticama u izuzetno hladnim danima koji su pogodili Srbiju ovog januara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ekstremne hladnoće posebno su opasne za male ptice pevačice poput vrabaca, zeba, strnadica, senica i drozdova, koje teško dolaze do hrane i čija mala tela su najizloženija smrzavanju i uginjavanju.

Ovim pticama građani mogu pomoći ako ih nahrane suncokretom, lomljenim žitaricama ili jabukama, a tokom dana im ponude i svežu nezaleđenu pijaću vodu, piše u saopštenju Društva.

Situacija je izuzetno ozbiljna i na vodama gde tokom zime boravi i do 350.000 pataka, gusaka, labudova, galebova, kormorana, gnjuraca, čaplji i drugih ptica koje uglavnom zavise od ishrane i boravka u barama, ritovima, jezerima, na rekama i ribnjacima koji u ovakvim danima brzo zalede.

Zaleđene vode prinudile su ptice vodenih staništa da se koncentrišu uglavnom na rekama gde su izuzetno ugrožene nedostatkom hrane, uznemiravanjem i ubijanjem.

Velike hladnoće smatraju se elementarnim nepogodama i iz tog razloga Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahteva od nadležnog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da hitno obustavi lov na sve divlje životinje, dodaje se u saopštenju.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Zašto se pas u islamu smatra "prljavom, nečasnom i zlom" životinjom?

Pas se u islamu često smatra nečistom životinjom. Ideja je utkana u dugu tradiciju u kojoj se smatra da samo jedan pogled na psa ima moć da poništi čitavu molitvu. Slično mnogim pogrešno tumačenim aspektima muslmanske istorije, danas i muslimani, ali i nemuslimani smatraju da se islam ne meša s psima. Profesor istorije na Univerzitetu Jejl Alan Mihail pokušao je da nam pruži bolji uvid u "nesporazum" između muslimana i pasa, u tekstu koji vam prenosimo u celosti.

Vesti četvrtak 27.07. 13:40 Komentara: 28

Upoznajte Milojka, svraku koja ulepšava život jednoj Beograđanki

Neverovatna svraka Milojko ulepšala je život Beograđanki Dini Hrecak. Pre samo mesec i po ispao je iz gnezda. Zbog prirodne selekcije među životinjama, ptić zamalo da ne preživi, ali plemenita spisateljica Dina, inače ljubitelj životinja, spasla ga je i na adekvatan način odgajila. On je danas njen ljubimac, ali ne klasičan.

Vesti utorak 25.07. 13:35 Komentara: 5
strana 1 od 148 idi na stranu