Patuljasti pinč: Malen, ali vrlo odvažan pas

Reč je o inteligentnom i vrlo entuzijastičnom psu kojem treba mnogo pažnje vlasnika. Dominantan je i samouveren pa mu treba iskusan i strpljiv vlasnik.

Izvor: Izvor: Index.hr

Subota, 26.07.2014.

21:57

Default images

Patuljasti pinč je veseo, vrlo aktivan, maleni pas koji, usprkos svojoj veličini, može biti pravi izazov svojim vlasnicima.

Poreklo: Patuljasti pinč razvio se od nemačkog pinča pre stotinak godina. Prvobitno je bio masivniji i služio je kao vrlo dobar lovac na pacove. Novijim selektivnim uzgojem nastao je sadašnji izgled.

Izgled: Patuljasti pinč je malen, jednobojan ili dvobojan pas. Jednobojan se javlja u različitim nijansama smeđe do jelenje crvenkaste. Dvobojan je crn sa crvenim ili smeđim oznakama. Dlaka je kratka, sjajna i pomalo oštra. Teži od četiri do pet kilograma i visok je od 25 do 30 centimetara.

Temperament: Reč je o inteligentnom i vrlo entuzijastičnom psu kojem treba mnogo pažnje vlasnika. Dominantan je i samouveren pa mu treba iskusan i strpljiv vlasnik. Pripitomljavanje na život u domaćinstvu može biti pravi izazov.

Energičan je i nametljiv, ali i nepovjerljiv u blizini nepoznatih ljudi. Ne voli grubu igru pa će mu odgovarati porodica sa starijom i obzirnijom decom.

Uslovi i nega: Patuljasti pinč odlično funkcioniše u stanu. Unutra je poprilično aktivan, a ako ima pristup dvorištu, uživaće u igri i vežbi. Odličan je penjač pa treba paziti da ne pronađe priliku za beg. Iako uživa u stanu, svakodnevno mu treba pružiti priliku za izlazak u šetnju i igru.

Zbog kratke dlake je osetljiv na hladnoću. Krzno mu se vrlo lako održava povremenim četkanjem i uklanjanjem otpalih dlaka vlažnim peškirom.

Izvor: Index.hr
Foto: Gexon / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: