Tretmani za ublažavanje simptoma alergija kod ljubimaca

Isto kao i ljudi, i životinje su sklone brojnim alergijama. Izvdvojili smo nekoliko preporuka veterinara uz pomoć kojih ćete lako ublažiti osećaj nelagodnosti vašeg ljubimca, piše portal Životinje.rs

.

Izvor: Zivotinje.rs

Sreda, 04.06.2014.

20:50

Default images

Tretman kupkom

Čišćenjem površine kože vašeg ljubimca, kao i krzna, adekvatnim šamponom, uklanjaju se spoljni alergeni, bakterije, sebum i druge iritirajuće supstance. Kod ljubimaca koji hronično pate od alergija, preporučuje se kupanje bar jednom nedeljno, ili češće, u dogovoru sa veterinarom.

Ispiranje očiju

Fiziološki rastvor za oči, koji se kupuje u apoteci, najjednostavniji je način za uklanjanje alergena iz očiju vašeg ljubimca. Uz nekoliko kapi na dan, ujutru, u podne i uveče, ublažićete simptome alergija kod psa ili mace. Međutim, uvek treba potražiti savet veterinara, koji može da proceni da li je neophodna terapija antibiotskim mastima i kapima za oči.

Čišćenje ušiju

Razni mikroorganizmi (bakterije, grinje), alergeni i dlake mogu se zavući u ušne kanale vašeg ljubimca. Nežno ispiranje mlakom vodom ili rastvorom za čišćenje otklanja ove suvišne materije i sprečava razmnožavanje mikroorganizama.

Promena ishrane

Kožne alergije često su povezane sa komponentama u hrani (sa proteinima, ugljenim hidratima, mastima). Isprobajte koja hrana odgovara vašem ljubimcu. Dijetetski proizvodi, kao što su derivati ribljih ulja koji sadrže omega-3 masne kiseline, imaju prirodno antiimflamantorno dejstvo i stvaraju otpornost organizma na mikroorganizme i alergene.

Takođe, kako biste ublažili simptome i umanjili nelagodnost vašem ljubimcu, neohodno je da pas ili mačka budu pod stalnom kotrolom veterinara...

Foto: Image courtesy of nixxphotography / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: