Džinovska panda donela na svet mladunče

Ženka pande, od para koji je Kina poklonila pre četiri godine u znak "otopljavanja" odnosa s Tajvanom, donela je na svet žensko mladunče u zoološkom vrtu u Tajpeju, saopštila je danas uprava vrta.

Izvor: B92

Nedelja, 07.07.2013.

12:26

Default images

Devetogodišnja Juan Juan dobila je mladunče u subotu veče, posle veštačkog osemenjavanja u martu, saopštio je zološki vrt. To je bio sedmi pokušaj sa Juan Juan za poslednje tri godine. Prirodne trudnoće su retke među pandama u zatočeništvu.

Uprava je pokazala fotografiju Juan Juan kako u šapama drži pink mladunče veličine dlana. Kina je poslala na Tajvan poklon u vidu pandi decembra 2008. Tajvan se odvojio od Kine posle građanskog rata 1949.
Foto: Beta/AP Photo/Taipei Zoo
Kina je nazvala pande Tuan Tuan i Juan Juan, što zajedno znači "ujedinjenje".' Opozicioni političari i skeptici na Tajvanu su upozoravali da bi Kina mogla da iskoristi pande da ubrza svoje planove za ujedinjenje sa vlastima na Tajvanu.
Foto: Beta/AP Photo/Taipei Zoo
Međutim, par pandi je postao najobožavaniji od svih drugih životinja u vrtu. Tajvanska štampa je pomno pratila izveštaje o trudnoći Juan Juan. Zvaničnik vrta Cao Ming Čijen je rekao da se Kina saglasila da mladunče ostane na ostrvu sa mamom i tatom.

Peking je poklonio pande mnogim zemljama ali su one u obavezi da mladunče koje je došlo na svet u inostranstvu vrate Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: