Kako savladati pseći strah od odvajanja?

Psi su društvena bića i ne vole samoću, zato je važno da ih od najranijih dana učimo da budu samostalni i postepeno ih privikavati na samoću.

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2015.

20:40

Default images

Kada štene ili udomljeni pas stignu kući, prevencija i dobra organizacija vremena i aktivnosti je važnija da ne bi došlo do rešavanja straha od odvajanja ili problema vezanih uz samoću.

Ostavljajte psa samog u prostoriji dok ste vi još u kući i naučite ga da uživa u vremenu dok je sam kod kuće i da to ne povezuje sa vašim odlaskom. Koristite ogradice za bebe, ako imate, ili jednostavno zatvorite vrata dok ste vi tu. Takođe, obezbedite dosta igračaka kako bi bio okupiran.

Pre nego što izađete iz kuće, ne dozvolite psu da zna da ste još tu.

Takođe, pokušajte da brzo otvarate i zatvarate ulazna vrata više puta dok ste tu, kako bi se pas navikao na taj zvuk.

Nakon šetnje, igranja ili dresure, sačekajte koji minut da se pas smiri, nađe mesto za dremku pre nego što napustite stambeni prostor.

Važno je i da pas u toku dana ima dovoljno mentalne i fizičke aktivnosti. Ako se pas ne izmori, biće budan u vašem odsustvu i tražiti vas.

Privikavanje na samoću mora biti postepeno.

Velika je verovatnoća da će štene ili pas koji su odjednom ostavljeni sami razviti strah od odvajanja (separacijsku anksioznost) ili početi da uništavaju stvari zbog dosade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: