Koliko je zapravo pamćenje jedne ribe?

Iako se veruje da ribice pamte samo od tri do 30 sekundi, novim naučnim istraživanjem došlo se do iznenađujućih rezultata...

Izvor: B92

Subota, 05.07.2014.

08:28

Default images

Foto: Mark Hanford/Flickr.com

Ribe su evolutivno mnogo manje razvijene od drugih inteligntnijih životinja kao što su delfini i pacovi, ali su ipak razvijenije od bubašvaba.

Nova studija dokazala je da jedna vrsta tropskih ribica znatno duže pamti nego što smo mi pretpostavljali. Naime, one se sećaju tačne lokacije hrane čak i posle 12 dana.

Naučnici sa kanadskog univerziteta Mekevan posmatrali su ponašanje istočnoafričkih ciklida, popularnu vrstu akvarijumskih ribica. Naime ova vrsta riba često pokazuje agrasivno ponašanje, za šta je potrebna integligencija i duže pamćenje od nekoliko sekundi, kako bi zapamtile sa kime se bore.

Istraživači su trenirali ciklide da uđu u deo akvarijuma gde im je ostavljana hrana. Obuka je trajala tri dana.

Kada im je ponovo nakon 12 dana hrana stavljena na isto mesto, ribice su je pronašle. Ovo sugeririše da su one zapravo su zapamtile, i nakon toliko vremena, gde se nalazi hrana.

- To je uzbudljivo jer pokazuje da ova vrsta ciklida uz malo podsticaja može zadržati pamćenje duže vreme, - rekli su istraživači za BBC. - Riba koja pamti gde se nalazi hrana ima evolucijsku prednost pred onima koje to nisu u stanju.

Izvor: Životinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: