Sibirski haski: Snažan, okretan i tih

Sibirski haski je pas srednje veličine, vrlo privlačne spoljašnjosti, mirnog karaktera i velike energije i izdržljivosti.

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2013.

20:28

Default images

Poreklo

Kako mu i govori ime, sibirski je haski poreklom iz Sibira, i to iz istočnoga dela. Vekovima služi kao radni, vučni pas. Dugogodišnjom selekcijom u lokalnim plemenima dobijen je pas koji na vrlo niskoj temperaturi može dugo da vuče veliki teret, izdržljiv je i snažan, naviknut da teške životne uslove i ima vrlo dobar smisao za orijentaciju. U 20. se veku proširio svetom.

Izgled

Haski je radni pas srednje veličine, snažan, brz i okretan. Visok je od 51 do 60 centimetara i teži od 16 do 27 kilograma. I mužjaci i ženke su unutar tih granica, s time da su ženske nešto niže i generalno sitnije. Zbog prikladne građe je snažan, brz i okretan. S obzirom na to da zahteva mnogo kretanja, gotovo nikada nije prevelike težine.

Prepoznatljivog je izgleda i dvostruke dlake. Podlaka je mekana i gusta, a spoljnja zaštitna dlaka je kraća i nešto oštrija, ali ne preoštra. Takvo dvostruko krzno štiti haskija od oštrih zima pa može da izdržati temperaturu do -50 i -60 stepeni Clelzijusa.

Može se javljati u nizu boja i varijeteta, ali obično ima bele šape i noge, deo lica i vrh repa. Ostak krzna može biti crn, beo, riđ ili siv. Ima izražajne smeđe ili plave oči, a u 20 posto primeraka boje očiju su različite, obično je jedno oko plavo, a drugo smeđe.

Temperament

Iako se u prošlosti koristio gotovo isključivo za vuču, zbog lepote, inteligencije i dobre i vesele naravi u 20. se veku raširio svetom kao ljubimac. Odlično se slaže s decom, posebno onom koju poznaje.. Naime, sibirski narod Čukči koji ih je odgajio zimi ih je čak stavljao na spavanje sa decom kako bi ih ugrejali.

Inače je vrlo energičan i treba mu mnogo kretanja i pažnje vlasnika. Neispunjavanje tih potreba može dovesti do destruktivnog ponašanja (npr. žvakanje). Uglavnom je tih, ali ponekad i zavija.

Nije agresivan, prema nepoznatima je prijateljski raspoložen, ali nije ga sigurno ostaviti u blizini mačaka i drugih manjih životinja. Iako je inteligentan i brzo uči, može biti tvrdoglav pa će više odgovarati iskusnijim vlasnicima.

Nega

Sibirski je haski dosta aktivan pa bi mu život u stanu, posebno ako se ne kreće dovoljno, mogao pasti teško. Bilo bi dobro da ima barem dvorište za igru. Ono mora biti dobro ograđeno jer će vam se ljubimac, ako pobegne goneći neku manju životinju, teško vratiti. Krzno se jednostavno održava, tokom linjanja ga treba četkati metalnim češljem. Bolje mu odgovara hladnije vreme pa posebno vodite brigu o njemu kada su vrućine. Ne mora često da se kupa jer se sam čisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: