Povratak u život: Orao belorepan ponovo raširio krila

Zaštićena vrsta ptice, orao belorepan, koji je početkom marta, pronađen otrovan na jednoj njivi u južnoj Bačkoj, izlečen je posle mesec dana. Ekipa televizije B92 prisustvovala je puštanju ptice na slobodu.

Izvor: B92

Subota, 09.04.2016.

20:25

Povratak u život: Orao belorepan ponovo raširio krila

Orao belorepan je vraćen u prirodu. U nebo se vinuo sa specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje. Odraslu ženku belorepana pronašao je lovac iz Gardinovaca.

“Bila je reč o trovanju. Trovanje strogo zaštićenih vrsta se nastavlja. Kako počinju sezone poljoprivredni radovi, mi imamo sve više i više prijava otrovanih, strogo zaštićenih vrsta”, kaže Marko Tucakov iz pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode.
“Ptica je spasena u poslednjem trenutku. Ona je bila jedna od tri spasene ptice, a od ukupno 49 zaštićenih vrsta koje su, od 2009. godine, otrovane na području Vojvodine. Sve ptice su otrovane jer su jele leševe životinja koji su prethodno otrovani zabranjenim pesticidom”, objasnio je Tucakov.

Tucakov dodaje da ono što je alarmantno jeste da od početka ove godine do današnjeg dana postoje prijave za 26 mrtvih ptica grabljivica, u desetak pojedinačnih slučajeva.
“Te prijave stižu, leševi se prosleđuju na analizu, podižu se pravosudne prijave, no još uvek nema onih koji su kažnjeni, čak ni optuženi zbog trovanja. Ona su, ja to sad slobodno mogu da tvrdim masovna“, zaključio je.

Upravo zbog zabrinjavajuće situacije na terenu, pokrajinski Zavod za zaštitu prirode pokrenuo je kampanju “Čujte i ne trujte, orao pao”, koja je namenjena isključivo onima koji koriste zabranjene pesticide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: