Bengalska mačka: Društvena i privržena

Bengalska mačka je neodoljiva krupnija ljubimic,a pomalo divljeg izgleda i energičnog, ali nežnog temperamenta.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2013.

14:41

Default images

Istorija

Radi se o posebno odgajenoj vrst,i nastaloj mešanjem domaće mačke i azijske leopard mačke, kojoj duguje "divlje šare" i izgled. Takva se kombinacija prvi put spominje 1889. a kasnije su odgajivači odlučili da azijsku leopard mačku neće mešati sa bilo kojom domaćom mačkom, pa su se odlučili za egipatski mau i od njih je nastala prepoznatljiva bengalska mačka.

Iako se radi o vrlo popularnoj vrsti, ne priznaju ga sva felinološka udruženja, jer se radi o hibridu.

Izgled

Krzno joj odlikuju distinktivne tamnosmeđe ili bele pege, rozete i svetliji trbuh. Može biti raznih boja. Nešto je veća od obične domaće mačke i vrlo je mišićava. Ima finu i glatku kraću dlaku i relativno malenu glavu u odnosu na telo. Živi od devet do 15 godina.

Temperament

Ovo je mačka vrlo plemenitog temperamenta, koja je od svojih dalekih predaka "povukla" najbolje osobine. Predivan izgled i vrlo privrženu i prijatnu narav. Više se i spretnije penje na stabla od domaćih mačaka, a ne beži ni od vode. Ovoj živahnoj mački treba mnogo društva i interakcije, pustolovine i igre, tako da nije dobar izbor za one koji žele mirnu mačku.

Zanimljivosti

Osim tradicionalnih mačjih glasova, režanja i zavijanja, bengalska mačka proizvodi i zvuk sličan cvrkutu. Ne mjauče.

Za kućnog se ljubimca preporučuje mačka koja je barem četvrta generacija azijske leopard mačke, dok se prve tri generacije čuvaju za dalji uzgoj ili za specijalizovane domove za kućne ljubimce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: