JDP: Premijera "Izdaje" zakazana za 15. decembar

Predstava "Izdaja" po tekstu Harolda Pintera u režiji Gorana Šušljika biće premijerno izvedena 15. decembra u teatru "Bojan Stupica" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Kultura

Izvor: B92

Petak, 13.12.2013.

20:20

Default images

Naizgled klasična dramska priča o ljubavnom trouglu, vodi nas u svet jednog braka, neverstva, dvoličnosti, zabluda i izdaje. Pinter stvara svet u kome u isto vreme glorifikuje i degradira ljubav.

Reditelj Goran Šušljik kaže: „Videlo se da je delo napisala ruka pozorišnog čoveka. Na jedan čudan način uvlači te u svoju banalnu priču, a s druge strane, postoji nešto više od toga. To nije samo priča o preljubi ili o ljubavnom trouglu, nego o svemu što može da podrazumeva izdaja. Jedan čitav spektar izdaja zbog kog, na kraju, kao rezultat, ne dobijaš ogorčenje, nego – prihvatanje činjenice šta je čovek. Čovek je ujedno i kreator i nemoćan učesnik“.

Komad napisan 1978, izveden je krajem iste godine u Nacionalnom teatru u Londonu u režiji Pitera Hola koji je ovu predstavu režirao i 2003. godine u istom teatru, dok ga je 1980. godine postavio na sceni Trafalgar teatra u Njujorku.

Posle brojnih produkcija širom sveta, ovaj komad u režiji Majka Nikolsa, u novembru je premijerno izveden u Barimur teatru na Brodveju a glavne uloge su poverene Danijelu Krejgu i Rejčel Vajs.

Uloge u Šušljikovoj verziji gorke komedije igraju Nataša Tapusković, Gordan Kičić, Nebojša Dugalić i Slobodan Tešić.

Predstava je master ispit Gorana Šušljika kod mentora Slobodana Unkovskog. Nokturno no. 8 Frederika Šopena izvodi na gitari Branko Trijić, a na klaviru Irina Dečermić.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: