"Tvrđava teatar“ za Sigurnu kuću

Novac prikupljen od prodaje ulaznica za pozorišni festival "Tvrđava teatar" u Smederevu biće prosleđen Sigurnoj kući za žene žrtve porodičnog nasilja, najavio je gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.08.2011.

09:12

Default images

"Ulaz za 'Tvrđava teatar' je, praktično, besplatan, a oni koji žele da sede na mestima koja čeono gledaju na pozornicu priložiće po 300 dinara za Sigurnu kuću", rekao je Umičević.

Prema njegovim rečima, broj sedišta je ograničen pošto je deo ulaznica namenjen sponzorima manifestacije, a publika bez karata će moći da sedne na klupe i stolice pored gledališta.

Festival ambijentalnog pozorišta - Tvrđava teatar, otvoriće 11. avgusta francuska glumačka trupa Modus Modules, predstavom po kojoj je ovogodišnja manifestacija i dobila ime - "Viseći snovi na Balkanu - kao Ikar".

Modus Modules je osnovala 2001. Brižit Morel, plesačica i koreograf, i Ives Moroti, tehničar i građevinski inženjer.

Nakon što je radila kao plesačica i koreograf, Brižit Morel se prvi put oprobala u plesu u vazduhu sa grupom Les Elastonautes i shvatila da je pravo zadovoljstvo raditi u vazduhu. Ona i Ives Moroti, u to vreme tehničar u grupi, odlučili su da osnuju svoju grupu kako bi oformili svoj lični pečat i pristup i istražili mogućnosti koje pruža bestežinski ples, kako bi osmislili duže i sveobuhvatnije sekvence u vazduhu i koreografiju ni na nebu ni na zemlji, gde sam prostor dovodi do boljeg dijaloga.

Grupu čine profesionalni plesači, koreografi i tehničari koji su nastupali na raznim mestima. Ovaj kreativni tim bavi se različitim umetničkim žanrovima i izrazima i izvodi predstave koje su prilagođene najrazličitijim urbanim prostorima i odabranim temama.

Trupa radi zajedno sa koreografom Herve Diasnas, a kako bi obogatila svoj koreografski izraz, grupa je za njega osmislila sistem letenja koji dozvoljava plesaču da izvodi ples u bestežinskom stanju vazduha i u gravitaciji na zemlji. Ovo partnerstvo je proizvelo tri predstave: Vol éclair d’une libellule (Kratak let vilinog konjica) 2002, Chroniques aériennes (Vazdušne priče) 2005, Le rêve des ombres (Snovi senke) 2008, a četvrta predstava, Diaphane avatar (Prozračni avatar) planirana je za jesen 2010.

Festival “Tvrđava teatar“ dodeljuje četiri nagrade: za najbolju, predstavu, režiju, glumca i glumicu. Žiri će ukoliko smatra da je potrebno i da je neka predstava značajno probudila interesovanje u nekom posebnom segmentu, dodeliti i specijalnu nagradu. Članovi žirija su rediteljka Ljiljana Todorović, kriticar Zlatko Paković i dramaturg Branko Dimitrijević.

Ostale predstave će biti izvedene na gradskom trgu, u trouglu izmedju crkve, suda i zgrade regiona ili u malom gradu, u kojem je bio dvor despota Đurđa Brankovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: