Premijera ,,Malih bračnih zločina“

Premijera duodrame ,,Mali bračni zločini“ savremenog francuskog pisca Erika Emanuela Šmita biće održana 16. aprila u 20:30h na sceni ,,Raša Plaović“.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2011.

18:49

Default images

Predstavu režira Filip Grinvald koji je uloge Liz i Žila poverio Neli Mihajlović i Borisu Pingoviću.

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović koji je 1998. godine, na istoj sceni, režirao i danas rado gledan Šmitov komad “Zagonetne varijacije“, rekao je da je taj savremeni dramski pisac, uz Ronalda Harvuda ,,možda najigraniji strani pisac u Srbiji“.

On je podsetio da je Šmit poklonio tekst “Zagonetnih varijacija“ bez naknade za autorska prava, a bio je prisutan na premijeri iako je ona održana u vreme ,,kada su Srbija i beograd bili destinacija koju valja zaobići u evropskim okvirima”.

Reditelj predstave Filip Grinvald ocenjuje da je ,,Mali bračni zločini“ zahtevan komad i da traži posvećene i predane glumce.

,,Kreacija kod Šmita, pre svega, je kreacija unutrašnje radnje. mIslim da je to najteže i najuzbudljivije u pozorištu jer je cela pažnja usmerena na unutrašnju radnju. Šmit je jedan jako zagonetan lik i ta tajna ga, nekako, čini svevremenim. On je , suštinski, subverzivan pisac zato što temeljito i beskrupulozno raskrinkava instituciju braka“, ocenjuje Grinvald koji je 2009. godine režirao Vitamine rumunske spisateljice Vere Jon.

Nela Mihajlović je rekla da je tokom probe osećala ,,ogromno uzbuđenje i imala ogromnu inspiraciju” zato što je ,, u rukama držala sjajan tekst”. ona je priznala da joj je uloga Liz, iako je još nije odigrala pred publikom, sigurno najdraža rola tokom dosadašnje karijere i izrazila nadu da će ,,Mali bračni zločini“ ostati na repertoaru Narodnog pozorišta ,,bar koliko i ‘Zagonetne varijacije‘, ako ne i duže”.

Prva repriza biće održana u ponedeljak, 18. aprila.

Autorka prevoda ,,Malih bračnih zločina“ Stanica Lazarević rekla je da je od Šmita pre mesec dana dobila najnoviji komad “Ajnštajnova izdaja“ za koji je naglasio da ne bi imao “ništa protiv“ da po prvi put svetska premijera njegovog dela ,,bude u Beogradu, u Srbiji, u nekom od pozorišta”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: