Šta će biti sa bibliotekama i novim knjigama?

Prva ovogodišnja sednica Komisije za otkup knjiga za biblioteke u Republici Srbiji biće održana u četvrtak, 19. septembra, u Narodnoj biblioteci Srbije sa početkom u 12 časova.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2013.

13:11

Default images

Sednica će, za razliku od ranije prakse, biti otvorena za javnost, koja će prvi put moći da prati ceo proces otkupa knjiga.

Istovremeno, biće to prva u nizu javnih sednica komisija Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i upravnih odbora institucija kultura u Srbiji.

“Taj manir će postati praksa za budućnost koju uvodi Ministarstvo, čime će se obezbediti puna transparentnost postupaka i procedura tih institucija. Ministarstvo je uvereno da će obavezujući karakter takve prakse sprečiti korpupciju i funkcionisanje kulture na klanovskom i partijskom principu”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture

Komisiju za otkup knjiga sa mandatom od četri godine, koju je formiralo Ministarstvo, čine: prof. dr Aleksandra Vraneš, dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ljiljana Marković, prodekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Miloš Ković, docent na katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, dr Aleksandar Belić, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, dr Jerko Denegri, profesor Univerziteta u penziji i Milan Vlajčić, filmski književni kritičar i književnik.

Sednici Komisije prisustvovaće ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i direktor Narodne biblioteke Dejan Ristić.

Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je dvostruko veći iznos sredstava za otkup knjiga od ranije predviđenog, tako da će za milion registrovanih čitalaca u 176 javnih biblikoteka u Srbiji biti obezbeđeno i srazmerno više knjiga.

“Tim potezom Ministarstvo ukazuje na jedan od svojih prioriteta koji se ogledaju u pružanju sistemske podrške javnim bibliotekama u Srbiji, odnosno korisnicima bibliotečkih fondova”, dodaje se u saopštenju.

Na Javni poziv, koji je 13. juna ove godine objavilo Ministarstvo, prijavilo se 195 izdavača sa 3.086 naslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: