Počeo kongres Međunarodnog PEN-a

Svetski kongres Međunarodnog PEN-a, 77. po redu, počeo je danas Beogradu i tom prilikom 88 delegacija i 250 delegata iz celog sveta raspravljaće o problemima jezika, književnosti i kulture.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.09.2011.

18:10

Default images

Ovo je prvi put da se najveći skup federacije pisaca, prevodilaca, urednika i izdavača održava u Srbiji u kojoj je PEN centar, u Beogradu, osnovao 1926. godine Bogdan Popović na inicijativu Isidore Sekulić.

''Ovaj kongres značajan je za uspostavljanje pomirenja i saradnje u regionu“, rekao je danas na prvoj konferenciji za novinare predsednik Međunarodnog PEN-a Džon Ralston Sol i dodao da će se sa kongresa u Beogradu, koji traje do 18. septembra, poruka pomirenja poslati ne samo regionu već i drugim delovima sveta.

Prema njegovim rečima, jedna od glavnih tema diskusija biće rasprava o nestajanju ''malih'' jezika i kultura i potrebi da se oni očuvaju, prevode i promovišu u svetu.

S tim u vezi, tokom kongresa biće usvojen i takozvani Gerona manifest o zaštiti malih jezika.

Tokom PEN kongresa, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu biće održan međunarodni književni festival ''Oslobodi reč“ (Free the Word) tokom kojeg će se učesnici kongresa predstaviti publici čitanjem uživo, filmovima snimljenim prema književnim delima i izložbama knjiga gostujućih i domaćih autora.

Cilj festivala je, prema rečima glavnog urednika izdavačke kuće ''Arhipelag“ i člana Srpskog PEN-a Gojka Božovića, vraćanje književnosti u javni prostor.

Beograd će biti grad knjige, književni centar u kome se čuju razni jezici, rekao je Božović.
Foto: FoNet
Festival ''Oslobodi reč" biće otvoren u četvrtak u Beogradu, javnim čitanjem sa balkona Narodnog pozorišta, da bi se sutradan preselio u Novi Sad.

''Oslobodi reč" festival će biti zatvoren u Nišu u subotu, istog dana kada se otvara 22. Književna kolonija Sićevo, rekao je član PEN-a Velimir Kostov.

''PEN je izuzetno važan ne samo za kulturu već i za svest i savest epohe u kojoj živimo“, ocenio je esejista, prevodilac i potpredsednik Srpskog PEN-a Zoran Paunović.

U holu "Kontinetala", gde se i održava kongres, posetioci će moći da vide izložbe ''Svetska književnost u Srbiji: izložba prevedenih knjiga učesnika Kongresa PEN i Festivala "Oslobodi reč'', kao i ''Svetska književnost iz Srbije: izložba knjiga savremenih srpskih pisaca u prevodu“.

Tokom trajanja festivala u Beogradu i Novom Sadu biće organizovane i projekcije filmskih ekranizacija nekih literarnih dela i upriličena druženja sa autorima.

Ovogodišnji kongres nije prvi koji se organizuje na prostoru bivše Jugoslavije.

Deveti Svetski kongres Međunarodnog PEN-a održan je u Dubrovniku, u Kraljevini Jugoslaviji 1933. godine, a Bled je bio domaćin 33. kongresa PEN-a od 2. do 7. jula 1965, u tadašnjoj SFRJ.

Taj grad u Sloveniji bio je i domaćin 71. kongresa 2005, dok je Dubrovnik, sada grad u Hrvatskoj, bio domaćin 59. svetskog kongresa PEN-a, 1993. godine.

Međunarodni PEN je najveća svetska federacija pisaca, prevodilaca, urednika i izdavača, a Svetski kongres je najznačajniji javni događaj u radu te organizacije.

Prvi PEN klub osnovao je nobelovac Džon Golsvorti 1921. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: