Umro jedan od pionira nezavisne rok scene

Grant Hart, jedan od pionira nezavisne rok scene u SAD, preminuo je od raka u 57. godini u svom domu u Sent Polu u državi Minesoti, saopštila je njegova porodica.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2017.

17:18

Umro jedan od pionira nezavisne rok scene
Tanjug / Elizabeth Flores/Star Tribune via AP

Hart je krajem sedamdesetih i tokom osamdesetih godina 20. veka bio član američkog rok benda Husker Du, koji je stekao kultnu popularnost i u trenutku raspada, sa albumom "Warehouse: Songs And Stories" (1987) bio je na korak od mejnstrim uspeha.

Hart je u grupi Husker Du svirao bubnjeve i bio je autor polovine pesama u opusu benda, koje je takođe pevao. Njegova najslavnija kompozicija "Diane" (1983) bila je 1995. godine hit u izvođenju britanske grupe "Terapi" (Therapy).

Posle raspada grupe Husker Du, Hart je osnovao grupu Nova Mob u kojoj je svirao gitaru i s kojom je 1990. godine svirao u Beogradu. U to vreme je pokrenuo i solističku karijeru.

Hart je 1995. godine održao dva rasprodata koncerta u Klubu studenata tehnike u Beogradu, postavši prvi američki muzičar koji je svirao u Srbiji posle ukidanja sankcija UN tadašnjoj Saveznoj republici Jugoslaviji.

Održao je još jedan koncert u Beogradu 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: