Otvoren 52. Sabor trubača u Guči

Tradicionalni Sabor trubača u Guči otvorila je jutros, u 10 sati, operska umetnica Radmila Bakočević, koja je i domaćin Sabora, himnom manifestacije "Sa Ovčara i Kablara", a u pratni trubačkog orkestra Gorana Rankovića.

Kultura

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.08.2012.

09:07

Default images

Zastavu je svečano podigao Dragan Gligorijević, direktor Međunarodnog centra za unapređenje turizma, a dobrodošlicu prisutnima je poželo i predsednik Saborskog odbora i opštine Lučani Mladomir Sretenović.

"Deo mene nikada nije otišao odavde. Iako sam postala građanin sveta, nikada nisam prestala da budem dete Dragačeva", kazala je Tanjugu Bakočevićeva.

Ona je dodala da ovaj sabor predstavlja "dušu jedne regije, dušu jednog naroda", istakavši da je od prvog takmičenja koje je održano 1961. godine Sabor dobio okvire jednog velikog međunarodnog, muzičkog događaja.

Bakočevićeva je otkrila novu ploču na spomeniku trubaču, koju je poklonila "Karić fondacija".

Prema rečima organizatora, Sabor trubača u Guči je jedan od događaja koji našu zemlju čine jedinstvenom na kulturološkoj i turističkoj mapi sveta, a "svetkovina trube" Srbiju promoviše u najboljem svetlu, kao zemlju optimizma, veselja i iskrenog gostoprimstva

Dragačevski sabor je jedinstveno takmičenje narodnih trubačkih orkestara u svetu i najznačajnija manifestacija sveukupnog narodnog stvaralaštva u Srbiji, a Gosti Sabora imaće priliku da prate "okršaj" najboljih majstora trube.

Na 52. Dragačevskom saboru trubača na će se takmičiti 50 trubačkih orkestara iz Srbije i inostranstva, a u drugim programima nastupiti više od 1.000 učesnika, najavili su ranije organizatori.

Operska umetnica Radmila Bakočević, rođena u Guči je otvorila Sabor i ona će do 12. avgusta biti domaćin te najveće smotre izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji.

Za ovogodišnji Sabor stiglo je preko 300 akreditacija sa svih kontinenata i, prvi put, iz Indije, Japana, Konga i Nigerije.

Budući da je Dragačevski sabor jedna od najmasovnijh manifestacija u regionu, posetiocii se kao i prethodnih godina očekuju iz svih krajeva Srbije, ali i iz Republike Srpske, Makedonije, Slovenije, Austrije, Poljske, Nemačke, Francuske, Mađarske...

Gostima Guče za smeštaj su na raspolaganju privatne kuće, kampovi, ali i hoteli u mestima koja se nalaze u neposrednoj blizini poput Ivanjice i Požege.

Danas će biti otvorene i prve izložbe likovnih radova slikara naivaca i posebna izložba pod nazivom "Sa preslicom kroz vreme" koja će prikazati viševekovno narodno stvaralaštvo u Srbiji.

Na Saboru organizatori očekuju više od pola miliona posetilaca, ulaz na manifestaciju je besplatan, a jedino što će se plaćati u Guči je parking za vozila koji košta 1.000 dinara, za sve dane manifestacije, za šta je obezbeđeno 12 hektara.

Na finalnom trubačkom takmičenju koji prati stručni i žiri publike, najbolji orkestri i solisti dobiće zvanje "dragačevskih pobednika", koji će im otvoriti put na brojne domaće i svetske festivale.

Izvođači duhovne srpske muzike braća Teofilović, folk pevači Miroslav Ilić i Svetlana Ražnatović neki su od muzičara čiji su koncerti predviđeni u okviru 52. dragačevskog Sabora trubača.

Načelnik saobraćajne policije Moravičkog okruga Dragoslav Krdžić, je zbog velikog broja posetilaca koji se ovih dana očekuju u Guči,naglasio da će posebna pažnja biti usmerena da ne dođe do zastoja u saobraćaju i da "putnici po tropskom vremenu ne bi imali neprijatnosti".

"Na svim putnim pravcima nalaziće se kontrolni punktovi i vozači koji su pod uticajem alkohola ili ne poštuju propise, biće na licu mesta sankcionisani" - rekao je Krdžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: