Kultura

Petak, 06.07.2012.

09:16

Kusturici džez nagrada u Montrealu

Proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica primio je nagradu "Antonio Karlos Žobim" prestižnog Međunarodnog džez festivala u Montrealu.

Izvor: Tanjug

Default images

Kusturica je deveti dobitnik te nagrade, koja se dodeljuje "umetnicima za njihov istaknut uticaj na polju svetske muzike i čiji je uticaj na evoluciju džeza i kulturnog prožimanja svetski prepoznat", navedeno je u saopštenju žirija festivala.

Nagrada Kusturici uručena je u Montrealu, na 25. godišnjicu festivala a on je u Montrealu održao koncert sa svojom grupom "No smoking orkestra". Nagrada koju je dobio Kusturica ustanovljena je 2004. godine a nosi ime po poznatom brazilskom mužičaru Antoniju Karlosu Žobimu.

"Nagrada korespondira sa originalnošću i kvalitetom, sa nečim što briše granice između svetova i čini posebnim svetski džez repertoar" rekao je za "Novosti" u telefonskom razgovoru iz Montreala Emir Kusturica. "Vrlo je zanimljiv taj izraz prevazilaženja granica u umetnosti, a posebno u muzici. "No smoking orkestra" 11 godina svira po celom svetu, upravo zbog svoje univerzalnosti, pokrenute iz korena naše muzike, koja je u svetu prepoznata i prihvaćena."

Na pitanje koliko mu znači ova nagrada i gde je granica između muzike i filma, Kusturica kaže:

"Vrlo je teško odrediti razliku između muzike i filma. Teško je znati gde prestaje slika a počinje komponovani duh, ili još tačnije, kako se sreću ili brišu razlike između stvaranja slike i komponovanja zvuka. Mislim da je to u suštini ista delatnost, a ovaj festival je to znao da prepozna."

Odmah posle koncerta u Kanadi, Kusturica i njegov bend putuju u Belgiju, gde nastavljaju turneju. Sviraće u Francuskoj, Španiji, Italiji, a samo u julu održaće 15 koncerata. Gotovo paralelno sa turnejom, izvodi se i pank opera "Dom za vešanje", koja će 16. jula igrati u Španiji, a u oktobru se očekuju i nova izvođenja. Na turneji sa "No smoking orkestrom" debituje glumac Ivan Jevtović, koji u bendu ali i u "Domu za vešanje" zamenjuje dr Neleta Karajlića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: