"Muzika naše mladosti" Zlatka Cvetkovića

U utorak uveče u Muzeju primenjen umetnosti u Beogradu (Vuka Karadžića 18) otvorena je izložba "Muzika naše mladosti" autora Zlatka Cvetkovića, umetnika tekstila. Posetiocima će njegovi radovi biti dostupni do 26. oktobra.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

14:14

Default images

Zlatko Cvetković je umetnik koji, autentično, lucidno i, često, sa humorom, stvara instalacije objedinjujući tekstilne tehnike i tehnologije sa predmetima popularne kulture. Izložbom Muzika naše mladosti, on nastavlja da ispitujuje fenomene prolaznosti i zaboravljanja.

Da bi iskazao asocijativne i emotivne vrednosti muzike, Cvetković eksperimentiše sa pločama, audio - video kasetama i CD-a. U njegovim ostvarenjima, kao i u našoj svakodnevici, oni gube svoju namenu i postaju materijal za pletenje, kukičanje, vez, prošivanje, lepljenje (papier mâché) i za oblikovanje video- rada.

Osam izloženih dela i njihovi nazivi (Long Play, New Wave, No More Shiny Disco Balls, Disco, Madonna, ...) iznenađuju posmatrača i pružaju mu radost prepoznavanja sopstvenog životnog i muzičkog iskustva.
„Konzistentan opus, koji danas čine objekti, skulpture, ambijentalne instalacije, Cvetković, ukratko, problemski fokusira na pitanja kolektivne iskustvenosti društvenog prostora svakodnevice aktivno oblikovane u pojavama, fenomenima masovne/potrošačke kulture. U pažljivoj opservaciji različitih vidova njihovih materijalnih manifestacija, autor traga za amblemskim primerima postignuća i u polju tradicionalnih zanatskih veština i tehnološkog progresa, u nameri da prvenstveni kontekst, tj. funkciju upotrebnog, razotkrije kroz sadržajniju simboličku, psihološku i emotivnu dimenziju koja ga takođe formira, vrednosno i značenjski održava.

Kompleksna mreža veza i relacija u kojima se odvija i konstruiše naša percepcija predmetnog sveta postala je osnovna tematska nit Cvetkovićevih radova, ali i širi referentni okvir za buduća delovanja ovog umetnika, njegovih nastojanja da u razumevanju društvenih, kulturnih, civilizacijskih tekovina prošlosti i savremenog trenutka sagledava i tumači simptome, sindrome, dinamiku, logiku, duh jednog vremena i njemu pripadajućeg socijalnog ambijenta” piše Miroslav Karić u katalogu koji prati izložbu.
Zlatko Cvetković (1971) diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odseku dizajn tekstila (1996), i magistrirao na istom fakultetu, na predmetu Tapiserija, mentorka red. prof. Jadranka Simonović (2001). Od 1997. godine zaposlen je na Odseku dizajn tekstila FPU.

Član je umetničke grupe LUM (Lavatorijum umetničkih misli) (1996–1998), udruženja Punkt za umetnički eksperiment (1999–2001), European Textile Network (od 2007. godine), kao i ULUPUDS-a (od 1997. godine).
Zlatko Cvetković od 1995. godine redovne izlaže u zemlji i inostranstvu. Za svoj rad dobio je više nagrada i priznanja. Ostvarenja Zlatka Cvetkovića nalaze se u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, Ateljea 61 u Novom Sadu i Muzeja dekorativnih umetnosti i dizajna u Rigi (Letonija).

Kustoskinja izložbe i urednica kataloga je Bojana Popović.
Prateći program izložbe čine: Radionica za preoblikovanje starih nosača zvuka sa umetnikom (subota, 11. oktobar, 17-19h) i Šetnja kroz izložbu sa umetnikom (subota, 18. oktobar u 13h).

Organizator je Muzej primenjene umetnosti, Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: