Aleksandar Denić scenograf godine u Nemačkoj

Aleksandar Denić proglašen je za scenografa godine u Nemačkoj u godišnjoj anketi stručnog pozorišnog časopisa “Teatar hojte” (Teater heute), u kojoj su učestvovala 44 pozorišna kritičara iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. Takođe, u godišnjoj anketi časopisa “Dojče bine” (Die Deutsche Bühne) osvojio je prvo mesto.

Kultura

Izvor: Izvor: SEEcult

Petak, 29.08.2014.

09:41

Default images

Denić je dobio prestižnu nagradu časopisa “Teatar hojte” za rad na na scenografiji predstave “Putovanje na kraj noći” (Reise ans Ende der Nacht), u režiji Franka Kastorfa u minhenskom Rezidencteatru (Residenztheater), piše portal SEEcult.

Denić je i u protekle dve sezone bio u najužem izboru za to priznanje, takođe za predstave u režiji Kastorfa – 2012. godine za rad na scenografiji predstave “Amerika” u ciriškom pozorištu Šifbau (Schiffbau), a 2013. godine za scenografiju predstave “Dvoboj” u berlinskom pozorištu Folksbine (Volksbühne).

Deniću je i saradnja sa Kastorfom na predstavi “Prsten Nibelunga” u Bajrojtu donela priznanje za izuzetan doprinos razvoju scenografije (8/2014) u godišnjoj anketi časopisa “Dojče bine” za sezonu 2013/2014. U toj anketi učestovalo je 58 kritičara, a glasali su u osam kategorija.
Reise ans Ende der Nacht Foto: aleksandardenic.com
U kategoriji “Izuzetan doprinos aktuelnom razvoju scenografije/kostima/prostorne pozorišne situacije” Denić je osvojio ubedljivo prvo mesto za scenografiju Vagnerove operske tetralogije “Prsten Nibelunga”, u režiji Kastorfa.

Prema obrazloženju kritičara, raznovrsnost prikazanih trendova u “Prstenu” stoji rame uz rame sa tradicionalnim vizuelnim vrednostima i opuletnošću opere.
Die Walkure Foto: aleksandardenic.com
“Kastorfu i njegovom scenografu Aleksandru Deniću pošlo je od ruke da mitovima ‘Prstena’ suprotstave arsenal mitskih slika ideologija 20. veka i sve to bez prizemnog transponovanja jedan na jedan… Optički prava senzacija”, naveo je Volfgang Berens.

Ranije ove godine Denić je bio nominovan i za Međunarodnu opersku nagradu (International Opera Awards 2014) u kategoriji za dizajnera godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: