Klimt je stigao u Beograd

Retrospektivna izložba visokokvalitetnih reprodukcija slika Gustava Klimta, jednog od najznačajnijih umetnika XX veka, otvorena je večeras u beogradskoj galeriji “Progres”.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2012.

19:24

Default images

Pod nazivom „ Klimt u Beogradu

“ narednih četrnaest dana publika će moći da vidi 16 reprodukcija Klimtovih čuvenih slika. Izložbu organizuje grad Beč, povodom obeležavanja 150 godina od Klimtovog rođenja, u saradnji sa brojnim institucijama i evropskim prestonicama.

„Postavka obuhvata šesnaest najpoznatijih Klimtovih dela od kojih mnoga više nisu pristupačna javnosti, jer su neka vraćena prvobitnim vlasnicima a neka prodata privatnim licima po celom svetu“, kazala je u razgovoru za B92 Anica Macka-Dojder, članica Gradskog veća u Beču.

Posetioci galeriji „Progres“ između ostalog moći će da pogledaju reprodukcije slika „Adele Bloh-Bauer I”, „Emilie Flege”, „Nada II” i „Atersko jezero”, a pravu vrednost predstavljaju dve reprodukcije čiji su originali uništeni u požaru.

Prema njenim rečima, ove reporodukcije izrađuje posebna firma koja se bavi digitalizacijom vrdenih umetničkih dela. Sve reprodukcije koje će biti pokazane visokog su kvaliteta, rađene u originalnoj veličini, pa je veoma teško uočiti razliku između njih i originala. Pitanje koje se samo nameće jeste: „Zašto izlagati reprodukcije?

„Iz mnogih razloga“, objašnjava Macka-Dojer. „Te slike su vrlo osetljive za transport, vrlo skupe za osiguranje, ne bi se mogle pokazati u nekoj galeriji već u veoma dobro osiguranom muzeju, što ne bi bilo izvodljivo ni za grad Beč ni za grad Beograd.“
Foto: Tanjug
Osim toga, dodaje ona, ulaz na ovu izložbu u svim gradovima biće slobodan, pa je to jedinstvena prilika da mnogi upoznaju Klimtovo stvaralaštvo na jednom mestu, u celini.

„Prema statistikama, čak dve trećine mladih nije u mogućnosti da putuje, uglavnom zbog ekonomskih razloga. U sličnoj poziciji je i većina ostalih, jer ekonomska kriza najviše pogađa ’obične smrtnike’. A da bi video u originalu samo deo ovih slika, svaki posetilac morao bi da obiđe nekoliko gradova širom sveta. Ovako će svi moći da upoznaju Klimta i proslave njegov 150. rođendan“, smatra Macka-Dojer.

Kada je u pitanju Klimtova pozicija u istoriji umetnosti, ovaj umetnik nakon mnogo osporavanja umetničkih krugova, konačno je dobio zasluženo mesto.

„Činjenica je da se on bavio dizajnom, zbog čega je u umetničkom svetu bio osporavan i dugo vremena su ga označavali kao dizajnera, a ne umetnika. Ali vreme je sve to ispravilo i sada mislim da nema mnogo onih koji neće prepoznati njegov izvanredni ’Poljubac’, bilo da ga znaju sa izložbe, sa poklopca kutije za kafu ili bombonjere. Uostalom, portret njegove muze i prijateljice Adel smatra se jednim od najlepših portreta žene ikada“, tvrdi Macka-Dojer zaključujići da njegovu ulogu na umetničkoj sceni dodatno potvrđuje i uticaj koji je imao na niz drugih umetnika.

Izložbu „Klimt u Beogradu“ svi zainteresovani moći će da pogledaju od 31. oktobra u galeriji „Progres“ nakon čega se postavka seli u Sofiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: