Pakistan ponovo ima kandidata za Oskara

Pakistan prvi put posle 50 godina ima kandidata za Oskara pokazujući na taj način znakove ponovnog oporavka filmske industrije te zemlje.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2013.

15:38

Default images

"Pakistanski filmski centar izabrao je da ostvarenje ''Zinda Bhaag'' bude prvi pakistanski film koji će se takmičiti nakon više od 50 godina za nagradu Oskar u kategoriji filmova na stranom jeziku", navodi se u saopštenju Filmskog centra.

Film "Zinda Bhaag", koji je izabran za kandidata prošle nedelje, je komični triler o tri mladića koji pokušavaju da pobegnu od teškog života pomoću nekonvencionalnih metoda koje su im dostupne. Film će se naći u bioskopima 20. septembra.

Film upoznaje gledaoca sa svakodnevnim životom Pakistanaca. Protagonsti imaju neispunjene želje da dostignu podvige koji su van njihovog domašaja, ali imaju želju da se dokažu uprkos preprekama. Ipak, javlja se neizbežan osećaj melanholije kada otkriju da njihove mogućnosti diktiraju snage koje su van njihovih kontrola.

Režiju i scenario za film potpisuju Menu Gaur i Farhad Nabi.

Direktorka Pakistakskog filmskog centra Šarmin Obaid Činoj pohvalila je izbor.

"Pakistan će konačno imati film koji će se takmičiti za Oskara i osećam se ponosno što smo napravili mali korak ka tome da se prepoznaju naših filmski stvaraoci", navodi se u njenom saopštenju.

"''Zinda Bhaag'' je dokaz da samo volja, strast i talenat postižu neverovatne podvige", dodala je ona.

I Saudijska Arabija je ove godine uvela novinu - Ostvarenje "Wadjada", kritički obojena drama rediteljke Haife Al Mansur (Haifaa Al Mansour) je prvi igrani film koji je režirala žena, a koji će biti zvanični kandidat Saudijske Arabije na dodeli Oskara naredne godine.

Ovo je prvi put da je narod izabrao film koji će se nakmičini za Oskara.

Smešten u Rijadu film prati sudbinu jedne devojčice koja želi da se takmiči u čitanju Kurana kako bi sakupila novac da sebi kupi bicikl.

Njena učiteljica je zgoržena tom odlukom, a majka joj je u strahu."Ako vozite bicikl nećete moći da imate decu", govore devojčici.

Scenaristkinja i rediteljka Al Mansur je rekla da je cilj filma da bude inspiracija ženama u Saudijskoj Arabiji, kao i da je snimanje filma bilo veliki izazov.

U nekim konzervativnim krajevima morala je da snima iz kombija jer se plašila protesta.

Srpski kandidat za Oskara u kategoriji na stranom jeziku je film Srdana Golubovića "Krugovi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: