FEST traži originalnost i kvalitet

Žiri ovogodišnjeg takmičarskog programa FEST-a „Evropa u Evropi“ traga za inovativnim filmom, koji se razlikuje od televizijskih, ali i holivudskih ostvarenja, smatra članica žirija Barbara Lori de Lašarijer.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 27.02.2011.

17:35

Default images

Ona je na redovnoj konferenciji za novinare FEST-a, održanoj 27. februara u centru Sava, rekla da je važno da film, koji konkuriše za nagradu, bude različit, ali i da poseduje prepoznatljiv pečat zemlje iz koje dolazi.

Predsednik žirija reditelj Goran Paskaljević istakao je da će se i na ovom takmičenju, kao i svaki put kada je u nekom žiriju, držati osnovnog kriterijuma, „da to bude dobar film“, ali i da je potrebno da on bude inovativan.

U žiriju, koji će dodeliti Politikinu nagradu „Eritrocit“, su i filmski kritičari Dubravka Lakić i Debora Jang, koja dolazi iz SAD.

Dubravka Lakić je podsetila da je ovo peta godina kako se dodeljuje Politikina nagrada za najbolji film u okviru programa „Evropa van Evrope“, kao i da je ideja potekla od direktora direkcije FEST-a Miloša Paramentića.

„Do sada smo se pokazali kao veoma hrabri, kada su u pitanju nagrađeni autori jer svi filmovi koji su osvojili priznanje su provokativna ostvarenja koja su donela nešto novo“, rekla je ona.

Priznanje „Eritrocit“ biće uručeno poslednjeg dana festivala, a nagradu čini replika skulpture „Eritrocit“ umetnika Nikole Pešića.

Na današnjoj konferenciji za novinare najavljen je i master klas reditelja Emira Kusturice, koji će biti održan 1. marta, sa početkom u 11h.

Umetnički direktor FEST-a Borislav Anđelić rekao je da je malo autora u savremenoj srpskoj kinematografiji koji su već u svojim ranim godinama ostavili takav trag kako na srpsku, tako i na svetsku kinematografiju.

Prema njegovim rečima, pored Emira Kusturice, master klas će održati i počasni predsednik FIPRESCI organizacije Mišel Siman, koji iza sebe ima 50 godina pisanja o filmu. Njegova radionica zakazana je za 5. mart u 11h, a sagovornici će mu biti Dušan Makavejev i Borislav Anđelić.

SPECIJALNU TEMU O OVOGODIŠNJEM FEST-u ČITAJTE OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: