Bitef pod sloganom "Epski trip" od 22. do 30 septembra

Na ovogodišnjem BITEF-u biće izvedeno sedam predstava među kojima je "Olimp" koja će trajati 24 sata, izjavio je danas umetnički direkor festivala Ivan Medenica.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 12.07.2017.

14:55

Bitef pod sloganom
Foto: Tanjug / video screenshot

Za razliku od prošlogodišnjih 12 predstava u dužini od 18 sati, ovogodišnjih sedam će trajati preko 40 sati, što 51. BITEF-u, u skladu sa sloganom "Epik trip" (Epsko putovanje), dodaje dimenziju epskog trajanja, rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Medenica koji je dodao da mu je želja bila da i bitanska predstava "Kvizula" bude izvedena u origlinalnom trajanju od 24 sata, a ne u skraćenoj verziji od šest sati.

"Biće to epsko putovanje, jer većina predstava ima pripodvedački modus više nego dramski, epski je zato što građa pripovedanja dolazi iz epa.... i to ne bilo kakava građa već ona zasnovana na velikim naracijama na kojima naša debelo posrnula civilizacija počiva", rekao je Medenica.

Publika će od 22. do 30. septembra moći da vidi i dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Rencija "Carstvo nebesko" i "Bilbija, prvi pokušaj", kao i predstave specifične poetike, "dve velike mlade zvezde u usponu" Iranca Amira Reza Kuhestanija "(Sa)Slušanje" i Nemca, tuskog porekla, Ersana Montaga, "Sneg", po delu nobelovca Orhana Pamuka, i "Isterbljenje".

Prema njegovim rečima, neke od predstava, poput Kvizule koja otvara Bitef, a gostovala je u Srbiji pre 15 godina, imaju epsko trajanje, ne samo u dužini izvođenja več i trajanju na repertoaru.

"Trajanje je danas veoma važno jer živimo u vremenu u kome se sve skraćuje, u kome dominiraju vizuelne atrakcije... što je oblik savremenog varvarstva... jer da bismo nešto iskusiili, da bi se zaljubili... potrebno je vreme", rekao je Medenica.
Predstavnica Ministarstva kulture Ivana Dedić rekla je da "Bitef uvek pratio sve uzbudljive i uzburkane događaje na pozorišnoj sceni, i da se očekuje da tako bude i u buduće".

Zamenik gradskog sekretara za kulturu Milan Lazović rekao je da je Bitef manifestacija od posebnog značaja za Beograd, koja ima posebnu vrednost u kulturnoj zbilji Beograda i Srbije, a koju su pre pola veka utemeljili Mira Trailović i Jovan Ćirilov.

"U tih pola veka teatarskih senzacija publika je imala priliku da na domaćoj sceni širi vidike i brusi kriterijume, što predstavlja kapitalni doprinos kulturi", rekao je Lazović i dodao da je Grad za ovogodišnji Bitef izdvojio 24 miliona dinara.

Ministarstvo kulture je izdvojilo 14 mliona dinara.

Cene ulaznica su između 800 i 2.500 dinara, a za predstavu "Olimp" koja će početi u subotu, 23. septembra, u 18 časova u Sava Centru kretaće se, u zavisnosti od meseca u kome budu kupljene od 2.900 do 4.500 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: