Šta sve sprema Narodna biblioteka Srbije?

Narodna biblioteka Srbije će do kraja godine realizovati više izložbi posvećenih godišnjicama rođenja naših velikih književnika, nastaviti rad na međunarodim projektima i završiti rekonstrukciju trezora u kome se čuvaju srednjovekovni rukopisi.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 07.08.2013.

12:52

Default images

V.d. upravnika NBS Dejan Ristić je najavio da bi do kraja godine najstarija kulturna institucija u Srbiji trebalo da realizuje izložbu savremene makedonske književnosti, izložbu posvećenu 120-godišnjici rođenja Miloša Crnjanskog i drugu posvećenu obeležavanju 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša, kao i izložbu posvećenu legatu Petra Kolendića.

U planu je i da izložba posvećena 20-godišnjici smrti i 115-godišnjici od rođenja pesnikinje Desanke Maksimović bude predstavljena do kraja avgusta na Cetinju i potom u Budimpešti, Skoplju i Zagrebu, rekao je Ristić Tanjugu.

Kada je reč o započetim projektima, Ristić je rekao da se radi na reviziji fonda NBS koji obuhvata 5,5 ili 6 miliona jedinica iz perioda od 11. veka do 21. veka, da se radi na osam višegodišnjih projekata i pet novih od kojih je najznačajniji projekat Europeana zbirka od 1914. do 1918. u okviru koga se planira otvaranje velikog portala gde će biti predstavljena građa iz čitave Evrope posvećena Prvom svetskom ratu.

Tom projektu se pridružila i NBS sa portalom velikirat.nb.rs gde će od septembra startovati posebna opcija obrazovnih sadržaja kako bi profesori istorije i srodnih predmeta imali gotove tekstove i digitaliozvanu građu koju bi mogli da koriste u svakodnevnoj nastavi u osnovnim i srednjim školama.

"Taj projekat se završava sledeće godine u maju sa četiri izložbe o prvom svetskom ratu u Briselu, Londonu, Parizu i Berlinu, a izborili smo se da i u Srbiji u NBS bude organizovana izložba", rekao je on.

Ristić je najavio da u septembru počinje i novi projekat "Doiserbia" koji ima za cilj da doktorske teze u digitalnom obliku budu dostupne korisnicima širom sveta, a krajem oktobra biće orgaizovana i konferencija Nacionalnog centra za digitalizaciju.

Upravnik NBS je najavio do kraja godine i završetak rekonstrukcije trezora u kome se čuvaju srednjovekovni rukopisi.

"To je više od 300 srednjovekovnih rukopisa, kao i spisa koje je Srpska pravoslavna crkva dala na čuvanje privremeno NBS, tako da će taj trezor dobiti onaj izgled i onu opremu kakva je propisana međunarodnim zakonskim i našim standardima. Dve prostorije će imati veliku komoru u kojoj će biti odgovarajuća temperatura, vlažnost vazduha, svetlo i protiv provalni i protivpožarni sistem", ispričao je Ristić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: