Preminuo Milan Delčić Delča

Milan Delčić-Delča, nekadašnji lider popularne pop grupe "U škripcu", umetnik, novinar i dramaturg preminuo je u Beogradu u 51. godini života posle duge i teške bolesti.

Kultura

Izvor: B92, longplay.rs

Ponedeljak, 25.07.2011.

13:29

Default images

Delčić (1960-2011) je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova jugoslovenske i srpske rokenrol scene, što je zabeleženo, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu kao što su "Siđi do reke", "Beograd spava", "Nove godine", "Koliko imaš godina", "Ako ti kažem" i drugim.

Sa grupom U škripcu snimio je albume "Godine ljubavi" (1982), "O je!" (1983), mini album "Nove godine" (1983), "Budimo zajedno" (1984) i "Izgleda da mi smo sami" (1990). Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume "Delča i sklekovi" (1994), "S' jezikom u usta" (1994) i "Krenuo sam davno, ne sećam se gde" (2003).

Posle višegodišnje samostalne pevačko/autorske karijere Delča je odlučio da u Domu omladine Beograda 10. marta 2006. godine upriliči poseban koncert, gde su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu.

U decembru 2008. godine snimak 18 pesama sa tog koncerta pojavio se na CD albumu "Jubilarnih 20 i nešto godina" koji je beogradski "Maskom" objavio pod imenom "Delča a i U škripcu". To je poslednje Dečićevo diskografsko delo.

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je scenarista serije Televizije Beograd "U ime zakona" (1991) i koscenarista televizijskog filma "Ne skreći sa staze" (2003). Pojavljivao se u filmovima "Slatko od snova" (1994) i "Crveni kamion sive boje", kao i u seriji "Otvorena vrata" (1994-1995). Autor je pozorišnih komada "Hari ne putuje vozom", "Kraljevo blago" i "Radmilo gnusni i Radmila pogana" i TV emisije "Dr. Maksimilijan Mrmor". Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće uskoro saopšteni.



Prošle godine u galeriji O3on bila je zapažena njegova izložba fotografija Manhattan from Brooklyn (by Delcha), gde je bio izložen izbor od devet fotografija nastalih u jesen 2009. godine, na kojima je autor predstavio svoj pogled na Menhetn tokom kišnih i oblačnih večeri. "Trenutak koji sam prepoznao je razlog zbog kojeg su ove fotografije predstavljene ovde.Stvarno jeste tačno ono što se priča, da si u Njujorku kao kod svoje kuće, iako je toliko veliki da se gubiš na svakih deset minuta. Ali, kome god da se obratiš za pomoć, pomoći će ti, čak će te vući za rukav da ti pokažu pravac. Oduševila me je njihova srdačnost," rekao je povodom izložbe autor.



U intervjuu za Politiku 2008. godine, na temu motivacije i rada, Milan Delčić je rekao: "Bilo je teških momenata, ali nisam se predavao. I ne nameravam. Takođe, znao sam da je novac u ovom poslu relativna stvar. Bitan je ćar, ali je još bitniji ćef. Novac treba da bude posledica onoga što radiš i voliš. Ako ga tako shvatiš, to je prava stvar. Ako ga shvatiš kao cilj, to može da bude problem. A danas ga mnogi ljudi tako shvataju, nažalost. Bitni su i izazovi, ako toga nema, ja ne funkcionišem kako treba."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: