Stilizovana suza novi logo Sajmišta

Novi logo Memorijalnog centra "Sajmište", čiji su autori svetski poznati grafički dizajneri Milton Glejzer i Mirko Ilić, predstavljen je u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 13.03.2010.

11:39

Default images

Staro sajmište je mesto gde je tokom Drugog svetskog rata ubijeno na hiljade Jevreja i Srba i to je mesto na kome danas treba stvoriti memorijalno-edukativni centar za predstavljanje događaja iz Drugog svetskog rata, ali i istorije represije u posleratnim godinama, kao i stradanja u sukobima tokom poslednje decenije 20 veka.

"U prvoj godini rata na Sajmištu se dogodio holokaust, ubijeno je nekoliko desetina hiljada Srba, Hrvata i pripadnika svih naroda koji žive u ovom regionu“, rekao je Veran Matić na prezentaciji logoa budućeg Memorijalnog centra „Sajmište“. Direktor B92 ukazao je da to treba da bude mesto na kome će svako moći da se upozna sa dokumentima koji obuhvataju faktografiju vezanu za tragične događaje od 1941. do 1999. godine. "95 odsto Beograđana ne zna šta se tokom Drugog svetskog rata dogodilo u nacističkom logoru na Starom sajmištu."

„Ako na današnji dan zaboravimo ljude, ili čoveka, koji je ubijen ne tako davno, pre sedam godina, onda je njegova smrt uzaludna“, rekao je dizajner i ilustrator Mirko Ilić. "Ubistva se, dodao je, dešavaju i danas, ne u tim brojevima, ali su podjednako bolna," poručio je Ilić, koji je tokom osamdesetih godina radio dizajn za omote ploče svih značajnijih rok grupa iz bivše Jugoslavije.

Član Gradskog veća Beograda Željko Ožegović podsetio je da je prostor bivšeg logora Staro sajmište još 1987. godine bio proglašen za kulturno dobro Beograda, a da je 1992. godine donet detaljni urbanistički plan koji je predvideo uređenje tog prostora.

"Onda su nastupili ratovi u bivšoj Jugoslaviji, koji su doveli do toga da na mnogim tim prostorima moramo da podižemo nove memorijalne centre, upravo zato što ni ovaj jismo znali da sačuvamo i obeležimo na dostojan način“, rekao je Ožegović.

Dizajner Stiven Heler rekao je da se takva mesta lako zaboravljaju i da su zato potrebni ovakvi centri. svetilišta. "Između groblja i memorijalnog centra nema razlike, jer oba mesta služe za sećanje i sve je to deo našeg obrazovanja i saznanja," rekao je Heler.

U okviru prezentacije prikazan je deo dokumentarnog filma "Sajmište-istorija jednog logora" u produkciji televizije RTV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: