Left Lane Cruiser: Žica i palica

Dvočlane skupine koje sviraju garažni bluz najzanimljivija su pojava na aktuelnoj rok sceni. "The White Stripes" i "The Black Keys" su najpoznatiji predstavnici žanra, a "The Pack A. D." i "Left Lane Cruiser" najnoviji.

Kultura

Izvor: Foto: Stanislav Milojkoviæ Piše: Žikica Simiæ

Sreda, 08.10.2008.

12:34

Default images

Ovi poslednji su nastupili u ponedeljak uveče u Malom klub SKC-a. Svi koji su dovukli svoje dupe (da se izrazimo u skladu sa nazivom njihovog prvog i jedinog albuma, za sada, 'Bring Yo' Ass To The Table') doživeli su izuzetno veče.

Pošto je vrlo dobra domaća grupa "Rough Blue" završila svoj nastup pesmom 'Have Love Will Travel' iz repertora benda "The Sonics", na scenu Malog kluba SKC-a oko pola dvanaest su stupili "Left Lane Cruiser": gitarista Fredi Džej IV (Freddie J IV) i perkusionista Bren Bek (Bren 'Sausage Paw' Beck). Istog trena krenuo je mahniti bluz trip kroz poznate predele ove muzike. Furioznost i uzavrelost učinili su da dobro zanani prizori dobiju drugačiji izgled. Mislim, mada nisam bio tamo, da je atmosfera u Malom klubu bila slična onoj u tzv. džointima ('joint') R. L. Bernsajda i Džuniora Kimbroa, u močvarama oko Misispija, neke imaginarne subotnje noći, kad muzika i 'munšajn' viski pomute razum i stvari se otmu kontroli.
Repertor sastavljen od pesmama sa debitantskog albuma - 'Wash It', 'Pork N' Beans', 'Justify', 'Big Momma' i druge - bio je zanilmljiv sa rokerskog, muzikološkog, pa ako hoćete i antroploškog aspekta.

Žica i palica, kao ultimativi rok rekviziti, bili su podvrgnuti radikalnom tretmanu koji je omogućio neslućeno oslobađanje rokerske energije.

Sprovedena bastardizacija bluza je zapravo vratila stvar na početak, što nas je, na kraju, i dovelo do 'Raskršća' Roberta Džonsona, gde je kao što se zna duša prodata đavolu.
Fransoa Trifo je rekao da voli američke filmove jer se u njima uvek mogu videti neki ljudi koji savršeno rade svoj posao. Slično je i sa američkim rokerima.

Članovi "LLC" savršeno izvode rokerske radove. Fredi Džej IV besomučno svira svoju gitaru i isto tako peva. Vuče slajd kao da mu od toga zavisi život i spremno silazi na dno ove muzike da bi pronašao inspiraciju. Bren Bek je priča za sebe: svira bubnjeve, peva, razvaljuje usnjak, daskom za pranje veša pravi nečuvene ritmičke egzibicije.

"Left Lane Cruiser" su moderni izdanak višedecenijske tradicije. Vidljiva je linija koja ih povezuje sa svim bluzerima koji su, u nazad sto godina, krstarili prašnjavim putevima američkog juga.

Bazičnost i ukorenjenost u kombinacija sa rokerskim senzibiltetom je pobednička tvorevina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: