Srđan Valjarević nagrađen u Beču

Srpski pisac Srđan Valjarević dobio je drugu nagradu za književnost u jugoistočnoj Evropi "Banka Austrija literaris 2008", koja se dodeljuje u okviru Bečkog sajma knjiga.

Izvor: Beta

Petak, 21.11.2008.

12:49

Default images

Valjareviću je nagrada za roman "Komo", koji je na nemački prevela i izdala austrijska izdavačka kuća Vizer Ferlag (Wieser Verlag), uručena u najstarijem bečkom bioskopu "Metro kino".

Prvu nagradu na konkursu Bank Austrija literaris dobio je slovački pisac Agda Bavi Pain za knjigu "Koniec sveta", a treću nagradu bugarski pisac Palmi Rančev za knjigu Mlako kasmet za pokasno.

Za nagradu je konkurisalo 800 književnih dela, a u uži izbor je ušlo 25.

Žirijem je predsedavao Jirži Gruša, češki pisac i predsednik međunarodnog Pen kluba.

Pre dodele nagrada srpski glumac Ivan Bosiljčić otpevao je pesmu "Đuđele momo".

Banka Austrija, članica Unikredit grupe (Unicredit), nagradu dodeljuje u saradnji sa nevladinom organizacijom za promociju pisaca iz jugoistočne Evrope Kultur kontakt.

Ukupan nagradni fond od 100.000 evra koristi se za štampanje i izdavanje knjiga dobitnika nagrade, kao i za stipendije i boravak u Beču.

Valjarević će danas na Bečkom sajmu knjiga razgovarati sa čitaocima i potpisivati knjige.
Srđan Valjarević dobio je nagradu Bank Austrija i za prethodni roman "Dnevnik druge zime", koji je uvršten u 10 najboljih književnih dela u juogistočnoj Evropi u 2006. godini.

Napisao je i romane List na korici hleba, Ljudi za stolom, knjigu proze Zimski dnevnik i zbirke pesama Džo Frejzer i 49 pesama i Džo Frejzer i 49 (+24) pesama.

Na novom Sajmu knjiga u Beču (Buch Wien) od 20. do 23. novembra učestvuje više od 270 izlagača iz 13 država.

Nacionalne štandove osim Srbije imaju i Hrvatska, Bugarska, Švajcarska i Slovačka.

Srbija se na štandu predstavila sa više stotina novih izdanja savremene srpske književnosti, prevoda književnih dela na srpski i novim izdanjima dela srpskih pisaca prevedenih na nemački jezik, koje je objavio austrijski izdavač Lojze Vizer.

Na sajmu će biti organizovani i susreti čitalaca i novinara sa književnicima Radoslavom Petkovićem, Svetislavom Basarom, Srđanom Valjarevićem i Draganom Velikićem, koji je i ambasador Srbije u Beču.

Sastanak srpskih izdavača sa direktorom Sajma knjiga u Lajpcigu Oliverom Cileom planiran je za 22. novembar.

Roman "Komo" Srđana Valjarevića objavljen je u izdanju Samizdata B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: