Savremena umetnička scena Prištine

Izložba "Odstupanje: Savremena umetnička scena Prištine" biće otvorena u MSUV u Novom Sadu od 22. januara - 5. februara, nakon čega će, od 7. februara, biti preseljena u "Kuntekst" galeriju u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2008.

01:55

Default images

Izložba predstavlja jedan deo produkcije mladih umetnika i umetnica iz Prištine.

U saopštenju povodom izložbe navodi se da se izložba "bavi preispitivanjem dominantnih kulturnih hegemonija, nacionalnih i rodnih identiteta u polju vizuelne umetnosti koji su definisani balkanskim partikularizmima, doktrinama ograničene suverenosti, konfliktima globalnih bezbednosnih alijansi, nacionalizmima, uslovima i posledicama evroatlantskih integracija i učvršćivanja kapitalizma".

Kustosi izložbe su Vida Kneževic (Beograd), Kristian Lukić (Novi Sad), Ivana Marjanović (Beč/Beograd), Gordana Nikolić (Novi Sad).

Na izložbi će biti predstavljeni umetnici Artan Baljaj, Jakup Feri, Driton Hajredini, Fljaka Haljiti, Fitore Isufi Koja, Dren Maljici, Aljban Muja, Vigan Nimani, Nurhan Cehaja, Aljketa Džafa i Ljuljzim Zećiri.

Izložba u novosadskom Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) biće otvorena od 22. januars - 5. februara, a u "Kontekst" galeriji u Beogradu od 7 - 22. februara.

Pored izložbe, 23. januara, u kino sali MSUV u Novom Sadu održaće se i prezentacija umetnika na kojoj će učestvovati Driton Hajredini, Fljaka Haljiti, Dren Maljici, Aljban Muja i Ljuljzim Zećiri. Moderatorka na ovoj prezentaciji biće Milica Tomić, umetnica iz Beograda.

Izložbu organizuju Institut za fleksibilne kulture i tehnologije - Napon (Novi Sad), Kontekst (Beograd). Koprodukcija i koorganizacija Rizoma, Priština.

Izložbu su podržali: Evropska kulturna fondacija (European Cultural Foundation); Prohelvetia Beograd; Centar za kulturu “Stari Grad”, Beograd; Inicijativa mladih za ljudska prava

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: