Poslednja pobuna

Od 5. do 20. decembra u Magacinu u Ulici Kraljevića Marka broj 4, otvorena je izložba "Poslednja pobuna. 30 godina nju vejva i panka u Beogradu".

Izvor: B92

Petak, 23.11.2007.

14:11

Default images

Ove godine obeležava se 30 godina od početka panka kao, ne samo relevantnog muzičkog, već i sociološkog i kulturološkog pokreta koji je uticao na istorijske, temeljne i dugoročne promene na svetskoj muzičkoj i kulturnoj sceni.

Posle muzičkog i filmskog programa koji je predstavljen tokom proleća, te serije tribina sa učesnicima kao što su Srđan Marković Đile, Cane, Rosa, Sloba Konjović, Moma Rajin, Koja i Nebojša Pajkić, koje su održane u maju 2007, Dom omladine Beograda pripremio je izbor iz grafičkog materijala, uglavnom fotografskog, koji najbolje svedoči o javnim i skrivenim potencijalima Beograda na prelazu iz sedamdesetih u osamdesete godine XX veka.

Nju vejv ili novi talas - u ovim krajevima je imao ulogu koja daleko prevazilazi muzičke kategorije – u jednoj rovitoj političkoj situaciji u vreme i odmah posle Titove smrti, delovao je kao jedini alternativni kulturni model vredan pažnje.

Namera organizatora izložbe je da kroz aktivan rad na prikupljanju dokumentacije iz ovog perioda stvore i sačuvaju arhivu o ovom zbivanju, kao i da ga revalorizuju.

Izložba fotografija je zasnovana na vizuelnim uspomenama Goranke Matić. Fotografije koje su ovde prikazane nastale su na početku njene karijere, i prema rečima autorke, za nju imaju veliku emotivnu vrednost.

Deo grafičkog materijala za ovu izložbu ustupio je Gvido Obradović, muzičar i autor prvih fanzina u Beogradu.

Pored programa u Domu omladine i izložbe u Magacinu, značajan događaj u obeležavanju pank kulture na ovim prostorima biće i koncert ljubljanskih "Pankrta" - sastava koji je bio jedan od vodećih predstavnika jugoslovenskog Novog vala.

Koncert, koji će se održati 9. decembra u Studentskom kulturnom centru, predstavljaće svojevrsnu rekonstrukciju događaja od pre 30 godina, kada je, u okviru prve izložbe Mirka Ilića bio organizovan i prvi javni nastup Pankrta.

Tako će pred koncert biti predstavljene table stripova, koje je 1977. godine Mirko Ilić po prvi put izložio, a kao specijalni gost koncerta, najaviće ih i na sceni.

Povodom ovog ponovnog susreta sa "Pankrtima" Mirko Ilić je pred dolazak u Beograd izjavio: "Nakon moje izložbe i nastupa Pankrta, ugledni kritičar, te 1977. godine je izjavio da panku nema mjesta u Jugoslaviji. Trideset godina nakon toga se ispostavilo da je pank još uvijek tu, ali da Jugoslavije više nema".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: