Politikin Zabavnik u MPU

Izložba radova ilustratora "Politikinog Zabavnika", od osnivanja tog nedeljnika 1939. godine, biće otvorena u četvrtak 23. avgusta u Muzeju primenjene umetnosti.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2007.

08:00

Default images

Prema rečima autora izložbe, kustosa MPU Slobodana Jovanovića "Politikin Zabavnik" je jedinstven časopis na našim prostorima ne samo po dugovečnosti, već i po tome što se razlikuje od ostalih magazina slične orijentacije po univerzalnom pristupu temama iz raznih oblasti, od naučnih i istorijskih priča, do domaćih i stranih stripova i ilustracija.

Jovanović smatra da je "Zabavnik odavno zauzeo počasno mesto u pop kulturi Srbije i Jugoslavije".

Na izložbi će biti predstavljeni radovi 104 umetnika, sa 367 radova, koji su radili ilustracije, karikature i stripove za "Zabavnik.

Pre Drugog svetskog rata u "Zabavniku" stvaraju ruski emigranti Đorđe Lobačev i Vladimir Žedrinski.

U posleratnom periodu to su Ratomir Ruvarac, Božidar Veselinović, Brana Jovanović, a poslednjih dvadesetak godina Dobrosav Bob Živković, Rastko Ćirić, Aleksa Gajić Boban Savić Geto, Darko Grkinić, Silva Vujović i mnogi drugi.

Bilo da su radili ilustracije, karikature ili stripove u tehnikama tempere, akvarela, tuša, kolaža ili digitalno, svaki od umetnika predstavljen na izložbi „Ilustratori Politikinog Zabavnika“ dao je poseban pečat duhu „Politikinog Zabavnika“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: