BJF: Alice Russell

Alice Russell poseduje najsnažniji a možda i najbolji glas u Velikoj Britaniji trenutno. Istina je da sa takvim glasom i energijom još nije dobila priznanje i popularnost kakvu zaslužuje ali poštovanje svojih kolega svakako jeste. Za B92 Alice Russell govori o počecima, uzorima, šljivovici po kojoj pamti Srbiju ali i novom, četvrtom, albumu koji bi trebalo da se pojavi u prodaji sledeće godine.

Kultura

Izvor: Razgovarala: Tanja Bogdanov

Utorak, 26.10.2010.

13:55

Default images

Beogradski džez festival ugostiće Alice Russell pretposlednje večeri, u subotu 30.oktobra, kada će ona sa svojim bendom nastupiti u Domu omladine.

B92: Muzika je poprilično rano stigla u tvoj život, da li je to zato što su tvoji roditelji muzičari ili misliš da bi ti muzika bila isto toliko važna i da nije porodičnog bekgraunda?
Alice Russell: Mislim da bi, mada je teško znati da li je to moja priroda ili okruženje. Odrasla sam sa muzikom oko sebe i neophodna mi je kao hrana ili vazduh. Mislim da kao ljudska bića tražimo svrhu, a muzika, umetnost, hrana i ostale poslastice su nešto što nam je potrebno da bismo bili srećni. Mislim da bih svakako bila u muzici, kako god se uzme.

Ko su ti bili najveći uzori u pevanju i uopšte u muzici dok si odrastala?
U tinejdž periodu sam bila zaljubljena u soul i gospel, tada sam obožavala Arethu Franklin, Chaka Khan, Donny Hathaway, Stevie Wondera i Princea. Oni su bili glavni pevači u to vreme i Ella Fitzgerald, nju sam zaboravila. Volela sam da slušam i pevam „How High The Moon“. Sada otkrivam neke nove ljude.

Dosta dugo si bila u izdavačkoj kući Tru Thoughts, nedavno tj. pre dve godine si napravila svoju etiketu. Šta te je inspirisalo na ovaj potez?
Bilo je pravo vreme za promenu, želela sam da vidim šta mogu da uradim i naučim nešto novo. Muzička industrija se konstantno menja, praktično svakog drugog meseca. Bio je trenutak za predah i odluku da uradim nešto svoje. I dalje smo u divnim i prijateljskim odnosima, saradjivala sam na album sa Quanticom i to će izaći pod Tru Thoughts imenom. Što se solo stvari tiče, čuvam ih za svoju etiketu.



Da li trenutno radiš na nekim novim pesmama i kada možemo očekivati novi album Alice Russell?

Zapravo sam baš radila na nečemu pre nego što si pozvala, bila sam između dva intervjua. TM Juke i ja radimo na novom albumu, sastajemo se večeras, dajemo jedno drugom pesme pa ćemo posle da ih preslušavamo i delimo utiske.

Da li će novi album biti drugačiji u odnosu na poslednji „Pot Of Gold“?
Hoće! „Pot Of Gold“ je napravljen više kao „session“ nego kao album, živi zvuk. Novi album na kome radimo je futuristički. Ima mnogo više electro vajbova i hip-hopa, naravno i dalje je soul ali sa različitim elementima. Da, zvučaće drugačije!

Imam informaciju, koju sam pročitala na tvom blogu, da si nedavno posetila Willa Hollanda (Quantica) u Kolumbiji?
Jesam, tamo je fantastično. Preporučujem je svima. Divna zemlja sa opasnom muzikom i genijalnim ljudima. Proveli smo dve godine u pokušajima da snimimo zajednički album i konačno smo ga završili ovog januara a ploča ce izaći sledece godine.

Pored albuma sa Quanticom i tvog solo projekta, povezivali su te sa raznim muzičarima, pa sa kim si još radila nešto novo?
Sarađivala sam sa Darondom, znate ga po hitu „Legs“ iz sedamdesetih, snimala sam pesmu za njegov novi album, zatim Jack Splash. Pričali smo o saradnjama i zajedničkim nastupima i odlučili da ćemo definitivno na novom albumu imati više gostujućih vokala. Nadamo se da će novi album izaći u maju sledeće godine.

Trenutno si u procesu kreiranja pesama. Tvoji tekstovi su oduvek bili drugačiji, pa kako izgleda taj proces stvaranja muzike kod tebe, da li je potrebno neko posebno raspoloženje ili to dolazi prirodno?
Kada pesme pišeš solo onda one negde reflektuju tebe lično ali pošto TM Juke i ja radimo sve zajedno, nekada smislimo određenu temu pa „brejnstormujemo“ zajedno i trudimo se da osetimo pesmu, jedno ima više ideja a drugo manje... Svaka pesma ispadne drugačija. Nekada radimo solo u posebnom raspoloženju a nekada zajednički iskaču razne ideje i to je veoma zabavno.



Da li ti imaš svoju omiljenu pesmu?

Menja se iz dana u dan, u zavisnosti od raspoloženja mi prija druga pesma.

Bila si ovde pre sedam godina sa Quantic Soul Orchestrom, da li se sećaš dolaska u Beograd?
Da sećam se šljivovice! To je bilo potpuno ludo i blesavo. Poprilično smo se napili. Odveli su nas u neki bar u sred nedođije. Nismo znali nikoga tamo a ni nas nisu prepoznavali što je bilo superkul. Smestili smo se za šank i zapili. Bilo je zabavno tada, nas jedanaestoro je putovalo pa su mi draga sećanja na te dane.

Šta ti nedostaje najviše kada si na turneji i kada putuješ?
Najviše mi nedostaje malo prostora za sebe. Kada smo na turneji putujemo autobusom. Nekada ti je potreban mir, iako se svi znamo naravno. Nedostaje mi moj krevet i prijatelji ali je jako zabavno putovati, svi se znamo odlično i putujemo često. Vidiš mnogo različitih mesta na planeti. U tome je sreća.

Koga voliš da slušaš ovih dana, mozda preporuka nekog novog budućeg velikog umetnika?
Ovih dana mi se jako dopada Taylor McFerrin (http://www.myspace.com/taylormcferrinmusic) I Aloe Blacc ima novi album koji spada u odličan funk. Drago mi je zbog njega, zato što je dugo bio underground umetnik a sada mu je baš krenulo.

Koja je tvoja poruka fanovima Alice Russell, ovde u Srbiji?

Jedva čekam da se vratim, to je sigurno. Dolazim sa divnim momcima iz benda, ima nas šestoro i TM Juke će biti sa nama. Sviraćemo neke stare i neke nove pesme. Četiri nove pesme sa albuma koje nisu još objavljene...želimo da vidimo i čujemo šta mislite o novoj muzici. Očekujte mish-mash starog i novog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: