Info

Petak, 16.11.2007.

13:11

CEFTA korisna svim potpisnicama

Sve potpisnice CEFTA će imati koristi od njegove primene.

Izvor: Tanjug

Default images

Učesnici današnje međunarodne konferencije o CEFTA sporazumu ocenili su da će sve države potpisnice tog regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini imati koristi od njegove primene.

Predstavnici država regiona jugoistočne Evrope dogovorili su se, na konferenciji u beogradskom hotelu "Hajat", da se formira međuresorska radna grupa za uklanjanje carinskih barijera u trgovini robom široke potrošnje.

Ministar trgovine Republike Srpske (RS) Predrag Gluhaković zauzeo se za formiranje tog tela pošto carinjenje robe u prometu između potpisnica CEFTA sporazuma za 30 do 40 odsto poskupljuje trgovinu.

Gluhaković je naveo da je RS u 2007. godini iz zemalja CEFTA sporazuma uvezla robu vrednu oko 750 miliona konvertibilnih maraka, a izvezla za oko 250 miliona konvertibilnih maraka.

On je dodao da RS i u trgovini sa Srbijom beleži deficit od 180 miliona konvertibilnih maraka.

Gluhaković je izrazio uverenje da će početak primene sporazuma, najavljen za 22. novembar, doprineti bržem protoku robe i razvoju privrede u regionu.

Potpredsednica Vlade RS Jasna Brkić navela je da je oko 100 firmi iz federacije BiH otvorilo predstavništva u RS, očekujući primenu CEFTA sporazuma.

Pomoćnica ministra za ekonomski razvoj Crne Gore Ljiljana Filipović ocenila je da će oslobađanje od plaćanja carina doneti manjak u budžetima članica CEFTA, ali da će, dugoročno posmatrano, primena sporazuma obezbediti privredni rast.

Ona je dodala i da će primena CEFTA povećati konkurentnost među proizvođačima i obezbediti veće strane investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: