Joga za odmaranje očiju

Da li ste ikada praktikovali vežbe za opuštanje očnih mišića? Piše Cathy Wong.

Izvor: B92

Utorak, 22.02.2005.

13:26

Default images

Da li provodite dane za kompjuterskim monitorom? Ako je tako, onda verovatno znate koliko to može da bude zamarajuće i iscrpljujuće za čitavo vaše telo, ne samo za oči? 

Prirodno stanje tela je da bude u mirovanju. Kada nešto čitamo da bismo to razumeli i naučili nove informacije, um postaje napet i pokušava da uhvati korak.

Takva aktivnost zamara celokupno telo, ne samo oči. I zbog toga se ljudi nakon učenja ili obavljenog posla često osećaju iscrpljeno, i pored toga što se nisu fizički izmorili.

Sledeće vežbe mogu vam pomoći da ojačate očne mišiće i delimično eliminišete efekte zamora očiju. Ključna stvar u ovim vežbama je da opustite i ispraznite mozak kao da meditirate.

Poboljšanje vizuelne koncentracije

Prvi korak je da se poboljša vizuelna koncentracija.

Sedite udobno a leđa i vrat držite pravo, ali ne u grču. Ostanite u svakom od položaja nekoliko minuta, a zatim lagano popuštajte.

1. Fokusirajte pogled na vrh svog nosa, bez treptanja. Ostanite u tom položaju koliko god možete. Zatim zatvorite oči i opustite se.

2. Fokusirajte pogled na svoje "treće oko", bez treptanja. To je područje između obrva i nosa. Zatim zatvorite oči i opustite se.

U početku vam se može učiniti neudobno, ali nemojte se razočarati. Držite pogled fokusiran na to područje i vremenom će vam biti sve lakše da ostanete u tom položaju

3. Bez okretanja glave fokusirajte oba oka na svoje levo rame. Ostanite u tom položaju koliko god možete. Ponovite isto sa desnim ramenom.

Kad završite, poklopite oči dlanovima i ostanite u tom položaju koliko god želite.

Mašta za balansiranje vizuelne koncentracije

Lezite na leđa s glavom na gore. Dlanove okrenite ka plafonu, a noge razdvojite u širini ramena. Ako ovu vežbu radite u kancelariji, namestite se udobno u stolici.

Zatvorite oči. Duboko udahnite. Osetite kako vam se stomak širi i puni vazduhom. Nastavite tako nekoliko minuta, a zatim otvorite oči. Pogledajte neki predmet. Zatvorite oči i nastavite da "vidite" taj predmet. Ova vežba pomaže da opustite oči. Osim toga, uz pomoć nje možete imaginacijom da uspostavite ravnotežu mentalnog fokusa.

Meditacija za vizuelnu koncentraciju

Lezite na leđa s glavom na gore. Dlanove okrenite ka plafonu, a noge razdvojite u širini ramena. Ako ovu vežbu radite u kancelariji, namestite se udobno u stolici.

Zatvorite oči i poklopite ih dlanovima. Duboko udahnite. Osetite kako se stomak puni vazduhom. Nastavite tako nekoliko minuta, a onda otvorite oči. Pogledajte neku stvar. Gledajte ali neka vam mozak ostane prazan. Ne dozvolite da se zabuljite u njega. Ovom vežbom naučićete kako da fokusirate pogled a da pritom ne zamarate oči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: