Info

Petak, 22.09.2006.

10:21

Novi uspeh genetičara Miodraga Stojkovića

Leskovčanin Miodrag Stojković, prvi svetski naučnik koji je klonirao ljudski embrion u humane svrhe, postigao je ovih dana još jedan uspeh na polju istraživanja ljudskih matičnih ćelija. On i njegova supruga, Nemica Petra uspeli su da prvi u svetu dobiju pluripotentne ljudske embrionalne matične ćelije, koristeći prekobrojne mrtve embrione.

Izvor: M. Ivanoviæ

Default images

Leskovčanin Miodrag Stojković, prvi svetski naučnik koji je klonirao ljudski embrion u humane svrhe, postigao je ovih dana još jedan uspeh na polju istraživanja ljudskih matičnih ćelija. On i njegova supruga, Nemica Petra uspeli su da prvi u svetu dobiju pluripotentne ljudske embrionalne matične ćelije, koristeći prekobrojne mrtve embrione.

- To su embrioni koji su stali u ranom razvoju (samo od osam do 16 ćelija) i koji se uvek bacaju jer se smatraju mrtvim. Pedeset odsto embriona staje u svom razvoju iz nepoznatih razloga. Ipak, mi smo i iz takvih embriona dobili matične ćelije koje su nediferencirane, tj. pluripotentne. Iz tih pluripotentnih matičnih ćelija smo bili u stanju da dobijemo nervne ćelije, ćelije jetre, koštane srži, mišićno tkivo itd. - objašnjava Stojković za „Blic“. - Ovo je veliki doprinos nauci i debati o tome da li treba koristiti višak embriona u naučne i medicinske svrhe. Naši rezultati potvrđuju da je odgovor potvrdan. Bez obzira na to da li su vitalni ili nisu, prekobrojni embrioni su neopisivo vredan izvor saznanja o nastanku ljudskih bolesti, o ranom ljudskom razvoju, kao i o mogućnosti lečenja bolesti putem matičnih ćelija - naglašava slavni Leskovčanin.

Do najnovijeg otkrića dr Stojković i njegova supruga Petra došli su na Institutu u Njukaslu, ali to je njihov lični uspeh i zasluga, budući da su se samo poslužili laboratorijom tog instituta u kome su ranije stekli svetsku slavu kloniranjem ljudskog embriona.

Dvoje naučnika su poslednjih godinu dana predvodili tim genetičara na Institutu „Princ Filip“ u španskom gradu Valensiji, ali su nedavno raskinuli ugovor i naučni rad nastavili pod okriljem „Sintocela“, novoosnovane kompanije sa sedištem u Leskovcu, koja je zajedničko vlasništvo italijanske firme „Sintofarm“ i dr Stojkovića.

Ovaj slavni naučnik je sa svojim timom u Valensiji radio na izučavanju ljudskih matičnih ćelija iz kloniranih i živih embriona, odbačenih kao višak prilikom veštačke oplodnje. Njihovo dejstvo ispitivao je na životinjama. Najbolji rezultati, kako je ranije izjavio za „Blic“, postignuti su u lečenju povreda kičmene moždine i obolelih srčanih mišića. Naučnici veruju da se pomoću matičnih ljudskih ćelija mogu lečiti još i Parkinsonova i Alchajmerova bolest, kao i šećerna bolest tipa A. Na dobijanju matičnih ćelija iz mrtvog embriona pre Stojkovića nije radio nijedan naučnik u svetu.

Stojković, koji se sa Petrom nalazi na odmoru u Nemačkoj, kaže da se u Srbiju, odnosno u Leskovac, konačno vraća početkom oktobra. On, istovremeno, moli privatne firme da požure sa dostavom opreme za njegovu buduću kliniku za veštačku oplodnju i izučavanje matičnih ćelija kako bi što pre nastavio naučni rad u rodnom gradu.

- Radujemo se povratku, i Petra i ja. Nadam se da obećana podrška neće izostati i da će se moj san ostvariti: baviti se naukom, embriologijom i regenerativnom medicinom kod kuće - veli Stojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

14 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: