Tramp jednim potezom izazvao buru koja se ne stišava

Protesti u pretežno muslimanskim zemljama, ali i u evropskim gradovima povodom odluke predsednika SAD da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela ne jenjavaju.

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2017.

13:25

Tramp jednim potezom izazvao buru koja se ne stišava
Foto: Tanjug/AP

Arapska liga poziva svet da prizna državu Palestinu, dok neki evropski zvaničnici izražavaju podršku potezu Donalda Trampa.

Danas su nastavljene i vojne akcije na Bliskom istoku, pri čemu je izraelska vojska saopštila da je "novom tehnikom" uništila tunel koji je izgradila palestinska islamska organizacija Hamas, a koji se protezao od Pojasa Gaze do Izraela pri čemu je nekoliko stotina metara tunela zalazilo u izraelsku teritoriju, javio je AP.

Libanske bezbednosne snage upotrebile su danas suzavac i vodene topove kako bi rasterale demonstrante oko američke ambasade u Bejrutu, gde su se okupili zbog Trampove odluke, preneo je Rojters.

Učesnici protesta nosili su palestinske zastave, a otvorili su vatru i bacali projektile na bezbednosne snage, koje su postavile barikade na putu ka američkoj ambasadi na severu Bejruta.

Francuski mediji javljaju da u protestima u Bejrutu ima više povređenih.

Istovremeno, ispred američke ambasade u prestonici Indonezije Džakarti danas se okupilo oko 10.000 ljudi da protestuje protiv Trampovog poteza, a slični protesti, koje je većinom povela islamska Partija pravde i blagostanja (PKS), takođe su bili održani u mnogim gradovima zemlje najnaseljenije muslimanima u svetu, preneo je AP.

Ovi protesti su treći po redu i najveći u Indoneziji, otkako je Tramp u sredu objavio da priznaje Jerusalim kao izraelsku prestonicu i najavio premeštanje ambasade SAD iz Tel Aviva u taj grad.

U Džakarti su demonstranti nosili plakate na kojima je pisalo "Ambasado SAD-a, gubi se iz Al Kud-a (Jerusalima)", "Oslobodite Jerusalim i Palestince" i "Mi smo Palestinci".

U pisanom saopštenju PKS je opisao Trampovu odluku kao "oblik poniženja i provokacije muslimana širom sveta", a ista partija je navela da su slični istovremeni protesti održani danas u najmanje deset provincijskih prestonica širom Indonezije. I Palestinci su juče, treći dan zaredom, izašli na ulice Zapadne obale i Pojasa Gaze zbog odluke američkog predsednika o Jerusalimu, a na protestima se okupilo na stotine ljudi, što je manje u odnosu na prethodni dan, naveo je Bi-Bi-Si.

Više od 600 Palestinaca protestovalo je u 20-ak gradova na Zapadnoj obali, navodi izraelska vojska, dodajući da su neki od demonstranata zasuli pripadnike bezbednosnih snaga kamenicama i "molotovljevim koktelima".

"Harec" navodi da je u severnom delu Izraela kamenovan autobus dok je prolazio kroz delove gde većinom živi arapska zajednica.

Kao odgovor na Trampov potez, u Gazi i na Zapadnoj obali juče su izbili i sukobi Palestinaca i izraelskih bezbednosnih snaga.

Ipak, izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je danas da se nada da se smanjilo nasilje koje je izbilo na palestinskim protestima protiv odluke predsednika SAD o Jerusalimu.

Posledice Trampove odluke osećaju se i u Švedskoj, gde su maskirani napadači gađali zapaljivim bombama sinagogu u Geteborgu, a samo nekoliko sati nakon protesta održanog u Malmeu protiv Trampovog priznavanja Jerusalima.

Kako se navodi, napad se dogodio u subotu uveče posle 22.00 sata, a napadači su na sinagogu bacili desetak molotovljevih koktela u trenutku kada se u njoj održavala zabava jevrejske omladine, koja se zbog napada sakrila u podrum do dolaska policije.

U napadu niko nije povređen, a policija je jutros privela trojicu osumnjičenih.

U međuvremenu, u Kairu je održan vanredan sastanak Arapske lige, na kom su ministri spoljnih poslova država članica kritikovali odluku predsednika SAD da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela, a predsedavajući Lige je pozvao zemlje sveta da, kao odgovor, priznaju državu Palestinu sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanijahu reagovao je na kritike Arapske lige na odluku predsednika SAD i kazao da je čuo kritike zbog tog priznanja, ali ne i osudu napada na Izrael.

Netanijahu će se, inače, danas u Parizu sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a nakon toga sa evropskim ministrima spoljnih posova u Briselu.

I češki predsednik Miloš Zeman kritikovao je Evropsku uniju, nazivajući je "kukavicom" zbog reakcije Brisela nakon što je Tramp priznao Jerusalim za glavni grad Izraela.

Zeman je, na kongresu krajnje desničarske stranke SPD, podsetio da je i on u oktobru 2013. predložio preseljenje češke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

I lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe želi, kao što je to već odlučio američki predsednik Donald Tramp, premeštanje austrijske ambasade u Izraelu u Jerusalim, a to je rekao bečkom dnevniku "Kurir".

Štrahe, međutim, ističe da je Austrija neutralna zemlja i da mora da pazi da ne preduzima sama neke akcije, već u saglasnosti sa EU, uz određenu tendenciju.

Povodom kritike EU u pogledu odluke predsednika SAD da svoju ambasadu premesti u Jerusalim, Štrahe kaže da konflikt na Bliskom istoku tinja već decenijama i da mirovni napori do sada nisu bili uspešni, zaključivši da se "to mora promeniti".

S druge strane, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je u subotu Trampovu odluku o premeštanju američke ambasade u Jerusalim optuživši Izrael da je okupatorska država.

Erdogan je rekao da Izrael "izaziva teror svojom policijom i vojnicima" dodavši da "Trampova odluka nije u skladu sa zakonom ili pravdom", preneo je turski portal jenišafak.com.

On je rekao da je prethodnih dana razgovarao sa svetskim liderima, kao i sa papom, zaključivši da to nije samo muslimanska stvar, već je problem i za hrišćane i Jevreje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: