"Prištini ne cvetaju ruže, čak i muslimanske zemlje..."

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković kaže da kod pojedinih država opada entuzijazam za aktivno promovisanje nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92

Subota, 02.12.2017.

23:22

"U muslimanskim zemljama sve se bolje razume da u vezi sa statusom Kosova nema nikakve osnove za ispoljavanje islamske solidarnosti, jer nije reč o teritoriji na kojoj su muslimani na bilo koji način ugroženi, već su sasvim suprotno, u velikoj većini muslimanski Albanci narušili državani suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", rekao je Tanasković

On je pohvalio ofanzivu Srbije kada je u pitanju sprečavanje članstva Kosova u Unesko, ali je istakao da taj diplomatski uspeh ne bi trebalo "trijumfalistički veličati kao pobedu", jer je slučaj Madagaskara upozorenje da Srbija "mora ostati stalno budna".

Upitan da li vidi u budućnosti Kosovo kao članicu neke od međunarodnih organizacija, Tanasković je odgovorio da Prištini po tom pitanju "ne cvetaju ruže".

"Ako ne bude nekakvih velikih preokreta, mislim da bar kratkoročno, pa i srednjoročno, pokušajima Kosova da se domogne članstva u međunarodnim organizacijama, pogotovo onima iz sistema UN, što je jedan od prioriteta Prištine i njenih pokrovitelja, ne cvetaju ruže", rekao je on za "Večernje novsti" od nedelje.

Tanasković je kazao i da očekuje da će srpsko kolo "moravac" biti upisano na listu svetske nematerijalne baštine do kraja godne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: