Koha: Tači ima plan "B"

Ako Srpska lista blokira stvaranje Vojske Kosova ustavnim promenama Hašim Tači će to tražiti kroz zakon o Bezbednosnoj snazi, piše Koha ditore.

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2017.

08:51

Koha: Tači ima plan
Getty images

U roku od tri meseca predsednik Kosova Hašim Tači će ponovo uputiti u skupštinsku proceduru zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosnoj snazi Kosova kojim će se izmeniti misija BSK u oružane snage Kosova. Tači je tokom marta Skupštini Kosova dostavio predlog zakona, ali je to naišlo na protivljenje strateških saveznika Kosova – posebno SAD, EU i NATO-a.

Oni nisu protiv stvaranja Vojske Kosova, već traže da se transformacija obavi izmenama Ustava Kosova i sugerisali su široku raspravu sa svim zajednicama, posebno Srbima kako bi i oni podržali stvaranje Vojske Kosova.

Predlog zakona podrazumeva samo promenu misije i ovlašćenja Bezbednosnihsnaga Kosova, dok se ime ne bi menjalo.

Prema kosovskom zakonodavstvu te promene bi se ostvarile bez potrebe da se menja Ustav Kosova.Poslanici Srpske liste se i u ovom sazivu Skupštine snažno protive transformaciji BSK u Oružane snage Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je ranije izjavio je da će Oružane snage Kosova biti formirana do kraja ove godine u partnerstvu sa SAD, NATO-om i EU.

"Definitivno, očekujem da se Vojska formira do kraja ove godine. Imamo mogućnost ustavnih promena i snažno podržavamo to. Vojska će biti uspostavljena ove godine u saradnji sa NATO-om i Sjedinjenim Državama, a kancelarija predsednika će voditi ovaj proces u saradnji sa novim ministarstvom", kazao je Tači.

On je rekao da će Oružane snage Kosova biti moderna, multinacionalna, profesionalna i sigurna perspektiva za članstvo u NATO i njeno formiranje neće biti ničiji talac.

Tači je od Vlade Kosova tražio intenziviranje sveobuhvatne kampanje i konkretnog rada na terenu kako bi se svim zajednicama na Kosovu pojasnio taj proces.

On je izrazio uverenje da će se na kraju procesa obezbediti saglasnost i podrška svih zajednica osnivanju Oružanih snaga Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: