Lavrov: SAD neće napasti Severnu Koreju jer ima A-bombu

Sjedinjene Američke Države neće napasti Severnu Koreju, jer znaju da Pjongjang ima atomsku bombu, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.09.2017.

14:12

Lavrov: SAD neće napasti Severnu Koreju jer ima A-bombu
Foto: Tanjug, arhiva

"Amerikanci neće napasti (Severnu) Koreju jer, ne da sumnjaju, već sigurno znaju da oni imaju nuklearnu bombu", rekao je Lavrov ruskoj televiziji NTV, preneo je AFP.

"Ne branim Severnu Koreju, samo kažem da se gotovo svi slažu sa takvom analizom", rekao je ruski šef diplomatije.

On je upozorio da kriza može biti rešena samo mekim pristupom - pažljivo, sugestijama i ubeđivanjem i da bi, ukoliko SAD ne zauzmu takav stav, na desetine ako ne i na stotine hiljada nevinih građana Južne Koreje, Severne Koreje i susednog Japana bilo ugroženo.

"A Rusija i Kina su u blizini", rekao je Lavrov.

Predsednik SAD Donald Tramp, na uvrede koje mu je sa govornice Generalne skupštine UN uputio ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho, uzvratio je rečima da ni ministra ni severnokorejskog vođe Kim Džong Una "neće biti još dugo", ukoliko Ri govori ono što Kim misli.

"Upravo sam čuo ministra spoljnih poslova Severne Koreje kako govori u UN. Ukoliko on govori ono što Mali raketaš (Little Rocket Man - Kim Džong Un) misli, neće ih biti još dugo!", napisao je Tramp na Tviteru.

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho izneo je juče u Ujedinjenim nacija uvredljive optužbe na račun "zlog" američkog predsednika Donalda Trampa, nazivajući ga "mentalno poremećenom osobom" čije pretnje su povećale šanse za vojnu konfrontaciju, preneo AFP.

"Trampove pretnje da će 'totalno uništititi' Severnu Koreju učinile su da poseta naših raketa čitavom američkom kopnu bude neizbežna", rekao je Ri u govoru na generalnoj debati Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opisujući Trampa kao "mentalno poremećenu osobu punu megalomanije", Ri je rekao da americki lider koji "drži nuklearno dugme" predstavlja "najveću pretnju međunarodnom miru i bezbednosti danas".

Ri je reagovao na Trampov govor u kome je on nazvao severnokorejskog lidera Kim Džong Una "raketašem" (Rocket Man) u samoubilačkoj misiji, rekavši da niko drugi osim Trampa nije u "samoubilačkoj misiji".

On je, kako prenosi Rojters, rekao da se Pjongjang na samo nekoliko koraka da postane nuklearna sila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: