26.000 policajaca patroliraće Katalonijom zbog referenduma

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova šalje 4.000 policajaca u Kataloniju zbog najavljenog referenduma o nezavisnosti, zakazanog za 1.oktobar.

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

14:18

26.000 policajaca patroliraće Katalonijom zbog referenduma
Tanjug-AP

Rojters navodi da Katalonija, koja želi da održi glasanje o otcepljenju od Španije, ima sopstvenu policiju koja nosi naziv "Mosos d`Eskvadra", a da pored toga španska državna policija poznata kao "Gvardija sivil" patrolira regionom i često sarađuje sa katalonskom policijom.

Navodi se da špansko ministarstvo nije otkrilo o kolikom broju policajaca upućenih u Kataloniju se radi, ali španski mediji tvrde da je između 3.000 i 4.000 njih već stiglo ili je na putu ka tom regionu.

Oni će se pridružiti kontingentima od 5.000 pripadnika državne policije koji su uobičajeno stacionirani u Kataloniji i 17.000 policijaca "Mososa".

"Njima će zadatk biti nadgledanje javnog prostora i održavanje reda, a reagovaće u slučaju održavanja nezakonitog refernduma", stoji u saopštenju ministarstva. U njemu se dodaje da će "oni delovati kao podrška 'Mososu' koji i dalje ostaje nadležan".

Navodi se da će deo novopridošlih policajaca biti smešten na iznajmljenim trajektima ukotvljenim u lukama Barselona i Taragona kako zbog nedostatka privremenog smeštajnog prostora tako i zbog izbegavanja sukoba između demonstranata i policijskih snaga.

Iz španskog Ministarstva unutrašnjih poslova takođe je policajcima poručeno da u periodu od 20. septembra do 5. oktobra neće moći da uzimaju slobodne dane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: