Rijad traži da Kurdi odustanu od referenduma u Iraku

Saudijska Arabija traži da kurdski lider Masud Barzani odustane od planiranog referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

17:18

Rijad traži da Kurdi odustanu od referenduma u Iraku

Kako se navodi, tako bi izbegli buduće "krize" u Iraku i regionu.

Zvaničnik saudijske vlade saopštio je da bi Barzani trebalo da odustane od planova da održi referendum kako bi se izbegle nove krize.

Prema njegovim rečima, ukoliko se održi referendum o nezavisnosti, zakazan za 25. septembar, moglo bi da dođe do negativnih posledica na političkim, bezbednosnim i humanitarnim poljima.

Takođe, to bi moglo da ima uticaja na bezbednost i stabilnost u regionu, ali i na borbu protiv terorističkih organizacija u regionu, navodi zvaničnik.

Barzani se do sada odbranio od pritiska Bagdada, Ankare i Teherana, kao i SAD i njihovih saveznika da odustane od referenduma, prenosi AFP.

Vrhovni sud Iraka naredio je odlaganje referenduma, dok se ne raspravi stav vlade Iraka da je referendum neustavan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: