“Unutrašnji dijalog” – ko, kako i kada?

Unutrašnji razgovori na temu Kosova počeće u septembru, a da li će rezultirati konkretnim predlozima zavisi od toga hoće li biti širokog konsenzusa.

Izvor: B92

Petak, 25.08.2017.

17:53

“Unutrašnji dijalog” – ko, kako i kada?

To poručuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Civilni sektor spreman je da bude konsultovan, a komentatori poručuju da Crkva treba da se uključi, ali na za nju primeren način.

Pre početka unutrašnjeg dijaloga, unutrašnje pitanje. Predsednik ga javno postavlja: hoće li biti dovoljno političke pameti da se, kako kaže, sigurna ekonomska budućnost zemlje ne zakoči?

Unutrašnji dijalog o Kosovu će se, objašnjava Vučić, konkretizovati samo u slučaju konsenzusa. Predloga će biti ako se složi, kako objašnjava, većina najznačajnih političkih subjekata i najodgovorniji delovi društva.

Civilni sektor poručuje - treba nas konsultovati, ne od nas tražiti konačne predloge, spremni smo da sednemo za taj sto.

Odgovarajući na naša pitanja o ulozi Crkve u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, verski analitičari poručuju da svi činioci treba da iznesu svoj stav, ali je pitanje koliko će taj stav biti realan i u kojoj meri će biti uvažen.

Evropa inicijativu predsednika države o unutrašnjem dijalogu o Kosovu ocenjuje kao veoma korisnu i elementarno važnu. Još nije kristalno jasno ko će sve i u kojoj meri uzeti učešće u tim razgovorima.

Opširnije u video-prilogu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: