Priština: Uhapšenim Srbima i Rusima određen pritvor

Grupi od 11 osoba srpske i ruske nacionalnosti, koji su uhapšeni kod Podujeva, određen je istražni pritvor od 48 sati, rečeno je RTS-u u kosovskoj policiji.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 09.08.2017.

09:15

Priština: Uhapšenim Srbima i Rusima određen pritvor
Getty Images

O daljem postupku odlučuje tužilac nakon ispitivanja.

Šest ruskih i pet srpskih državljana uhapšeno je juče na Kosovu zbog ilegalnog prelaska administrativne linije, saopštila je Kosovska policija.

Kosovska policija je, dodaje se u saopštenju, prethodno došla do informacije da će srpski i ruski građani, u selu kod Podujeva, pokušati da iz centralne Srbije ilegalno uđu na Kosovo, prenosi portal Kossev.

"Granična policija je preuzela sve neophodne policijske mere, uključujući timove za patroliranje granicom, koji su, kao rezultat rada, oko 13:45 na pomenutoj lokaciji, tačno kod Kforove table upozorenja, koja pokazuje da je u blizini granica, zaustavili dva vozila sa srpskim tablicama, u kojima su se nalazili osumnjičeni", navodi se u saopštenju.

Privedena su srpski državljani - tri muškarca M.P. (1990), Z.P. (1969) i G.P. (1966), kao i dve žene - V.P. (1991) i M.M. (1980).

Među uhapšenim Rusima su dva muškarca A.K. (1974) i A.P. (1975), i četiri žene I.P. (2002), O.K. (1977), E.P. (1975) i E.P. (1974).

O ovom slučaju obavešteni su tužilac, Advokatska komora Kosova i Ruska kancelarija za vezu u Prištini, navodi se u saopštenju.

"Nepotrebno traumatizovanje srpskih i ruskih državljana"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je zatražio da hitno bude puštena grupa ruskih i srpskih državljana koji su uhapšeni kod Podujeva zbog ilegalnog prelaska administrativne linije između Kosova i Srbije.

"Najoštrije osuđujem tretman kojem je, samovoljom pokrajinske policije i pravosuđa, izložena grupa građana Srbije i Rusije, privedena u blizini administrativne linije prilikom posete Kosovu i Metohiji, kao i pokušaje političke zloupotrebe ovog slučaja" naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

Đurić je rekao da se njihovo oslobađanje namerno odlaže pod izgovorom da sud ima previše posla da bi se bavio njihovim slučajem.

"Naglašavam da je među privedenima jedna trudnica i jedna maloletna osoba, što ovo sasvim nepotrebno traumatizovanje srpskih i ruskih državljana čini još nečovečnijim", rekao je Đurić.

On je dodao da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju posredstvom oficira za vezu i u saradnji s ruskom diplomatsko-konzularnom mrežom pružila privedenima neophodnu pravnu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: