Sastanak lidera BiH otkazan, došao bi samo Dodik

Planirani radni ručak predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića sa političkim liderima BiH otkazan je zbog nedolaska jednog broja planiranih učesnika.

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2017.

12:35

Sastanak lidera BiH otkazan, došao bi samo Dodik
Thinkstock

Prema pisanju dela medija u BiH, čini se, da je na sastanak bio spreman da dođe jedino predsednik RS Milorad Dodik. Sastanak je trebalo da bude održan u 13 sati, a pozvani su članovi Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik SBB Fahrudin Radončić.

Kako su preneli mediji u BiH, najpre je dolazak na radni ručak otkazao bošnjački član Predsedništva Izetbegović, a potom i Radončić.

Izetbegović, naime, smatra da je neophodno i jedino primereno da se što pre u institucijama BiH organizuje sastanak s ciljem ubrzanja sprovođenja Reformske agende i procesa evropskih i evroatlanskih integracija BiH na kojem bi učestvovali predsednici svih političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou, ili u širem formatu s predsednicima svih parlamentarnih političkih stranaka koje su 2015. godine potpisale Izjavu o spremnosti BiH na sprovodjenje Reformske agende.

Kako je saopšteno iz SDA, Izetbegović smatra da je neprimereno razgovarati u krnjem sastavu i u atmosferi u kojoj neki od najavljenih učesnika sastanka koordinirano rušie Savet ministara i druge institucije BiH.

Prema pisanju Avaza, na sastanak neće otići ni Radončić, koji je, kako se navodi, juče u telefonskom razgovoru sa Čovićem izneo pretpostavku da očekuje kako će Izetbegović otkazati svoj dolazak na način da, kako je rekao, zaoštrenom retorikom nastavi predizbornu kampanju koju već mesecima preuranjeno vodi.

Radončić je Čoviću saopštio da ni on neće doći na radni ručak u Mostar ukoliko se tamo ne pojavi i predsednik SDA Bakir Izetbegović, jer se time gubi politički kapacitet i smisao cele namere da se razgovara u što širem sastavu.

I jučerašnja odluka predstavnika Saveza za promene da zbog prisustva predsednika Milorada Dodika ne idu u Mostar, „jer je inače ovakva vrsta susreta besmislena", dodatno je doprinela da Čovićeva inicijativa najširih konsulatacija ne bude realizovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: